De perineum massage

perineum massage
Vrouwen kunnen uitscheuren bij een bevalling. Ongeveer 60% blijft heel. De rest splijt ongewenst een stukje verder open, met of zonder hulp van de schaar van de dokter. In het ergste geval rijt de huid van vagina open richting anus. Een nachtmerrie – brrr…

Al hoor je ervaren vrouwen wel vertellen dat je er niks van merkt, van dat openbarsten. Je bent zo druk met weeën en persen, dat de centimeterlange scheur kinderspel is. De bevalling is dus een toestand waarin je níet merkt dat je onderkant open splijt totdat er iets ter grootte kokosnoot doorheen kan. Ik vind het geen geruststelling, eerlijk gezegd.

perineum massageHulp bieden

Is er iets aan te doen? Kunnen wij helpen dit leed te voorkomen of verzachten? Ja! Verwek het vierde kind. Bij het eerste is de kans op splijten het grootst, en het neemt af naarmate een vagina meer baby’s heeft laten passeren. Klinkt logisch. Mocht het toch je eerste baby zijn, dan wordt aangeraden de perineum masseren. Dit  is het gebied tussen vulva en anus. De man heeft hem ook: tussen balzak en anus. Masseer die van de vrouw.

Het zou mogelijk zijn de vulva met een massage op te rekken. Maar zeker weten doen we het helaas niet. De wetenschap laat ons hier een beetje in de steek. Probleem voor een onderzoek als dit is vooral dat je het per vrouw maar op één manier kan doen: of je masseert wél of je doet het niet. Je weet vervolgens nooit wat de schade bij een bevalling zou zijn als je het andere had gedaan.

Methodes perineum massage

De methode van massage is als volgt. Het perineum bestaat uit huid en spier. Beide moeten worden opgerekt door vanuit de vulva richting anus te masseren. Daarmee verruimt het weefsel, wat de kans op uitscheuren verkleint. Vanaf de 34ste week heeft het zin. Doe het dagelijks. En gebruik olie – speciale (perineum) massageolie
Voor een vrouw wordt het tijdens de zwangerschap steeds moeilijker zichzelf de massage te geven. Ze ligt als een hulpeloze krab op de rug, beentjes in de lucht, en dan die skippybal waar de armen omheen moeten, langs de dijen naar beneden. Niet te doen. Hier is een rol voor de man weggelegd.

En die lijkt zo mooi: een tedere geliefde die in een erotisch spel zijn vrouw behoedt voor uitscheuren. De werkelijkheid is helaas anders. Op de eerste plaats is de massage niet prettig voor de vrouw. Het voelt gewoon heel vervelend wanneer vingers een centimeter in de vagina het weefsel richting anus drukken. Dat is nog tot daar aan toe, maar je weet ook niet of je het als man goed doet. Je kunt een cursus perineum massage volgen op Youtube of het met basale instructietekeningen oefenen. Maar echte cursussen worden niet aangeboden – het blijft dus behelpen.

En daarom verzanden de goede voornemens, en doet vrijwel niemand de massage netjes vanaf week 34 tot aan de bevalling. De gevolgen zijn bekend: één op de twee perineum’s doorstaat de bevalling niet heelhuids, en scheurt uit. Brrr…

Maar heren, vrees niet. Er is over nagedacht door Weleda. Weleda brengt een speciale Perineum Massage olie op de markt. Lees hier alles over dit unieke product.
Of bestel het hier:

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT