De perineum massage

perineum massage
Vrouwen kunnen uitscheuren bij een bevalling. Ongeveer 60% blijft heel. De rest splijt ongewenst een stukje verder open, met of zonder hulp van de schaar van de dokter. In het ergste geval rijt de huid van vagina open richting anus. Een nachtmerrie – brrr…

Al hoor je ervaren vrouwen wel vertellen dat je er niks van merkt, van dat openbarsten. Je bent zo druk met weeën en persen, dat de centimeterlange scheur kinderspel is. De bevalling is dus een toestand waarin je níet merkt dat je onderkant open splijt totdat er iets ter grootte kokosnoot doorheen kan. Ik vind het geen geruststelling, eerlijk gezegd. Zorg goed voor het lichaam van je vrouw dus.

perineum massageHulp bieden

Als je je afvraagt of wij je hierbij kunnen helpen, is het antwoord ja. Wij kunnen je helpen voorbereiden, maar we kunnen je het niet met 100% zekerheid doen voorkomen. We kunnen je alvast zeggen dat de kans op splijten daalt naarmate je meer kinderen krijgt. Stel je gaat bevallen van je vierde kind, dan zit je vrij veilig. We raden je aan om je perineum te laten masseren, zeker als het je eerste bevalling is. Dit is het gebied dat de geslachtsdelen van de anus scheidt, zowel bij mannen als vrouwen. Bij mannen is het wel 2 keer zo lang als bij vrouwen. Het wordt beschouwd als een erogene zone, aangezien het spieren zijn, bedekt door gevoelige huid.

Een perineum massage zou er dus voor moeten zorgen dat het perineum(litteken) versoepelt. Het doel hiervan is dat je voorbereid bent op het gevoel dat je zal krijgen tijdens het bevallen en je het dus ook beter zal kunnen verdragen.

Het enige probleem bij deze methode is dat het niet wetenschappelijk bewezen is. Het is namelijk moeilijk om te onderzoeken of de uitkomst anders geweest was indien je het wel of niet gedaan had.

Methodes perineum massage

De methode van massage is als volgt. Het perineum bestaat uit huid en spier. Beide moeten worden opgerekt door vanuit de vulva richting anus te masseren. Daarmee verruimt het weefsel, wat de kans op uitscheuren verkleint. Vanaf de 34ste week heeft het zin. Doe het dagelijks. En gebruik olie – speciale (perineum) massageolie.

Voor een vrouw wordt het tijdens de zwangerschap steeds moeilijker zichzelf de massage te geven. Ze ligt als een hulpeloze krab op de rug, beentjes in de lucht, en dan die skippybal waar de armen omheen moeten, langs de dijen naar beneden. Niet te doen. Hier is een rol voor de man weggelegd.

En die lijkt zo mooi: een tedere geliefde die in een erotisch spel zijn vrouw behoedt voor uitscheuren. De werkelijkheid is helaas anders. Op de eerste plaats is de massage niet prettig voor de vrouw. Het voelt gewoon heel vervelend wanneer vingers een centimeter in de vagina het weefsel richting anus drukken. Dat is nog tot daar aan toe, maar je weet ook niet of je het als man goed doet. Je kunt een cursus perineum massage volgen op Youtube of het met basale instructietekeningen oefenen. Maar echte cursussen worden niet aangeboden – het blijft dus behelpen.

En daarom verzanden de goede voornemens, en doet vrijwel niemand de massage netjes vanaf week 34 tot aan de bevalling. De gevolgen zijn bekend: één op de twee perineum’s doorstaat de bevalling niet heelhuids, en scheurt uit. Brrr…

Maar heren, vrees niet. Er is over nagedacht door Weleda. Weleda brengt een speciale Perineum Massage olie op de markt. Lees hier alles over dit unieke product.

Of bestel het hier:

Tips voor een perineum massage

Een perineum massage kan ongemakkelijk en zelf pijnlijk zijn voor de vrouw. Het geeft een branderig, stekelig gevoel. Houd rekening met de volgende tips om het zo vlot mogelijk te laten verlopen:

  • Ga vooraleer je aan de massage begint in een warm bad. Dit stimuleert de bloedsomloop en maakt het weefsel zachter.
  • Zorgt dat je op je gemak, ontspannen bent.
  • Zorg dat je een lege blaas hebt.
  • Indien je partner het doet, zorg dan dat deze propere handen heeft en kortgeknipte nagels.
  • Ontspan ook je spieren. Geef geen druk langs de urinebuis tijdens de massage.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT