De bevalling stap voor stap

bevalling stap voor stap
Hoe weet je dat ze in arbeid is en de bevalling begonnen is? Is het zover of is het vals alarm? De echte tekenen kun je niet missen. Let vooral op de volgende aanwijzingen tijdens de bevalling stap voor stap:

Nestdrang

Het is 3 uur ’s nachts en ze wil per se opstaan om de babykamer verder te schilderen. Ze wordt gewoon overweldigd door het gevoel dat alles zo snel mogelijk klaar moet zijn.

Huilen

Na negen maanden zou je hier al gewend aan moeten zijn. Maar haar hormonen werken nu op volle toeren en dus zal ze compleet onredelijk zijn. Laat haar onredelijk zijn, lach lief en zet een kop thee. Wat zij straks moet doorstaan is ook onredelijk, laat haar dus wat betijen.

Weeën

Ze heeft misschien al een paar ‘valse’ weeën (Braxton Hicks-weeën) gehad, maar ze zal zeker het onderscheid kunnen maken tussen voorweeën en echte weeën. Haal je stopwatch boven en time de weeën: als ze regelmatig komen en minstens 30 seconden aanhouden, is het waarschijnlijk zover. Laat ze rustig ontspannen onder een warme douche zolang het voorweeën zijn. Als de weeën om de 3-5 minuten komen en een wee een minuut of langer duurt, dan is de bevalling in gang gezet. Probeer ze zolang mogelijk af te leiden. Het moment van persen is nog enkele uren verwijderd.

Nee, ze heeft de controle over haar blaas niet verloren

Als haar ‘water breekt’, betekent dit dat de vruchtzak met het vruchtwater (dat spul waar Baby in rondzwemt) scheurt. In het ziekenhuis zal men alle bloederige details willen weten, schrijf dus alles op: Wanneer? Was het een straaltje of een stroom? Was het een eierdopje of een koffiekopje vol? Was het licht of zaten er groene stukjes in? Rook het? (Dat zou niet mogen.)

Het is zover. Blijf kalm.

De baby wil er nog niet meteen uit op het moment dat ze in arbeid gaat: de bevalling komt traag op gang en gaat dan steeds sneller. De bevalling stap voor stap in drie stadia:

 • Een – Baby zoekt een ontsnappingsroute. Weeën openen de baarmoederhals, boven aan de vagina, die nu het ‘geboortekanaal’ wordt.
 • Twee – Baby laat zich zien: de eigenlijke geboorte.
 • Drie – de ‘nageboorte’, waarin de placenta (die ervoor heeft gezorgd dat alle stoffen terechtkwamen bij de baby) wordt afgedreven.

EERSTE STADIUM

Tips voor het eerste stadium

 • Het beste wat je nu kunt doen, is het bad laten vollopen voor haar, een muziekje opzetten, wat knuffelen en een halfuurtje ontspannen. Allebei. Zelfs om 3 uur ’s nachts.
 • Zorg ervoor dat ze iets om handen heeft. Zware meubels verschuiven is geen goed idee, maar kleine spullen zijn geen probleem. Zo krijgt ze het gevoel dat alles zijn normale gang gaat: het werkt geruststellend en kan geen kwaad.
 • Eet en drink genoeg, zodat jullie (allebei!) voldoende energie hebben.
 • Check een laatste keer of alles wat jullie nodig hebben ingepakt is.
 • Belangrijk! Vergeet haar zwangerschapsdossier niet.

Wanneer moet je naar het ziekenhuis?

Bel voor je vertrekt naar de kraamafdeling en vertel de vroedvrouw van dienst wat er precies aan de hand is. Misschien is het nog te vroeg en dan verveel je je beter thuis dan in het ziekenhuis. Wanneer moet je dan wel naar het ziekenhuis?

 • Haar water is gebroken. Dat geldt vooral als er bijna sprake was van een overstroming.
 • Haar weeën zijn regelmatig en sterk: er zit zo’n 5 minuten tussen en ze duren ongeveer 60 seconden.
 • Hou rekening met de rit naar het ziekenhuis: als je nog een tijd in de auto moet zitten, vertrek je vroeger dan wanneer het ziekenhuis op wandelafstand ligt.
 • Vergeet niet dat alles sneller gaat bij een tweede, derde, … bevalling.

Zware arbeid

Ze is goed op weg. Er is al zo’n 5 cm ontsluiting van de baarmoederhals, de weeën volgen elkaar sneller op en zijn langer en intenser. Jij moet haar nu vooral steunen, hieronder vind je een paar tips:

 • Laat haar tegen jou ‘hangen’: ze staat recht met haar armen rond je schouders.
 • Steek oordopjes in en moedig haar aan om tegen je te roepen. Uiteindelijk is dit allemaal jouw schuld.
 • Masseer haar rug als ze dat wil. En blijf mooi uit de buurt als ze dat niet wil: sommige vrouwen willen niet dat je hen aanraakt in dit stadium.

Pijnstilling

Hier kunnen pijnstillende middelen een steentje bijdragen. Je weet er alles over als je naar de prenatale cursus geweest bent en jullie hebben op voorhand besproken wat ze wel en niet wil. We zetten alle mogelijkheden nog even op een rijtje:

 • Een mengeling van gas en lucht (Entonox of lachgas) neemt de pijn niet echt weg, maar zorgt ervoor dat ze er beter mee kan omgaan – vergelijk het met een beetje tipsy zijn. Het is absoluut niet gevaarlijk en ze kan het inademen wanneer ze dat zelf nodig vindt, zonder telkens het medisch personeel te moeten raadplegen.
 • TENS is een vernuftig elektrisch apparaatje dat de natuurlijke pijnstillers van het lichaam stimuleert met een kleine dosis stroom, die kan worden aangepast aan de behoefte.
 • Pethidine is een zware pijnstiller, die wordt toegediend met een injectie. De pijnstiller helpt haar bovendien te ontspannen, maar kan haar ook duizelig maken en de baby moe maken, waardoor die traag reageert.
 • De epidurale verdoving is de koning onder de pijnstillers. Deze injectie in de rug verdooft de onderkant van het lichaam vanaf de taille. Maar er is ook een keerzijde: de arbeid kan langer duren en de behoefte aan een geassisteerde bevalling is groter.

Draadjes en nog eens draadjes

Soms wil de vroedvrouw weten hoe de baby het maakt, en dat kan het gemakkelijkst door de hartslag op te volgen. Mama wordt dan met draadjes verbonden aan allerlei machines, maar er is niks om jullie ongerust over te maken. Dit is perfect normaal en betekent niet dat er iets mis is.

Niet persen!

Zij wil alleen nog maar persen, terwijl de vroedvrouw zegt dat het niet mag – je hebt het vast al gezien in de een of andere ziekenhuisserie. De baarmoederhals is nog niet volledig ontsloten en ze kan de baby er dus niet uitpersen. Hier wordt het echt zwaar: zet je dus schrap voor een stevige scheldpartij en doe wat ze ook wil dat je doet.

Misschien vindt ze plots dat het allemaal één grote vergissing was en wil ze de klok terugdraaien. In dat geval mag je jezelf gelukkig prijzen. De kans is groot dat ze woorden in je gezicht gooit waarvan je niet eens wist dat ze die kende. Hou je sterk, verfris haar gezicht, masseer haar handen en voeten, zeg haar hoe goed ze het doet en help haar met haar ademhaling. (Ben je nu niet blij dat je mee bent geweest naar de prenatale cursus?)

Heb je toch nog enkele tips nodig? Laat haar de weeën opvangen via verschillende houdingen:

 • Al wandelend;
 • Leunend op tafel, bed of jou;
 • Al zittend of staand in de douche of bad;
 • Op haar handen en knieën;
 • Al liggend op haar zij.
In bed blijven liggen is geen goed idee, ze zal de weeën steeds minder goed kunnen opvangen.

TWEEDE STADIUM

Ze heeft nu volledige ontsluiting en jullie baby baant zich een weg door het geboortekanaal. Baby komt naar jullie toe!

Tips om haar te helpen tijdens de bevalling:

 • Misschien vindt ze dat het helpt om verschillende posities uit te proberen: zittend op het bed, geknield met armen en schouders op een stapel kussens aan het bedeinde, geknield op de vloer. Help haar om het zich zo comfortabel mogelijk te maken.
 • Zodra Baby’s hoofdje verschijnt, zal de vroedvrouw ervoor zorgen dat ze stopt met persen. Zo kan het hoofdje traag naar buiten en krijgen haar huid en spieren de tijd om te rekken in plaats van te scheuren. Het is nu beter om te puffen en jij kunt haar daarbij helpen door het tempo aan te geven.
 • Jij zult Baby’s hoofdje kunnen zien – een fantastisch moment – en haar vertellen wat je ziet is een geweldige manier om haar aan te moedigen.

Episiotomie

Als de huid en spieren van het perineum – de zone tussen de vagina en de anus – niet genoeg rekken, kunnen ze scheuren. Om dat te vermijden, zal de vroedvrouw toestemming vragen voor een episiotomie: het perineum wordt dan onder lokale verdoving ingeknipt, wat heel wat beter is dan een scheur. Het is een routine-ingreep, waar jullie eigenlijk helemaal niet hoeven over na te denken. Met de juiste verzorging en basishygiëne geneest de knip vrij snel en heeft de ingreep geen blijvende gevolgen. Je kan je vrouw al voor de bevalling helpen een knipje te voorkomen door de perineum massage.

Baby’s hoofdje is er al uit. Wat met de rest?

Zodra Baby tijdens de bevalling’s hoofdje eruit is (noteer het tijdstip toch maar voor later), is het zwaarste karwei achter de rug en hoeft mama nog maar één keer te persen voor de rest. Je ogen zullen ongetwijfeld wat tranen, maar dat is gewoon een stofje, echt.

 • Baby zal een beetje vuil zijn, maar maak je geen zorgen. Je zult bloed zien en wat wit, vettig spul, dat vernix wordt genoemd (en een beetje lijkt op smeercrème).
 • De meeste mama’s hebben graag dat je de baby op hun buik legt, zodat ze hem meteen kunnen vasthouden en knuffelen.
 • De navelstreng wordt doorgeknipt, eventueel slijm wordt uit Baby’s neus en mond gehaald en je zult voor de eerste keer een vreemd, schreeuwend geluid horen, dat je de komende weken heel bekend in de oren zal klinken.
 • Stel jezelf voor. Baby kent je stem al en wil graag weten hoe je eruit ziet.

DERDE STADIUM

Met nog een paar weeën wordt ook de placenta uitgedreven. Dat duurt maximaal een uurtje: als het te traag gaat, zal de vroedvrouw een injectie geven om alles wat te versnellen. Als ze een knip heeft gekregen, dan wordt die dichtgenaaid.

Vooruit, bel de familie maar: je bent papa geworden!

3 Comments

 1. Pingback: Jouw rol tijdens de bevalling | Jouw rol tijdens de bevalling - papaworden.be | voor aanstaande en jonge vaders

 2. Michou

  Beste website ontwikkelaar,
  Ik ben als zelfstandig vroedvrouw per toeval op deze website terecht gekomen. Ik geef toe dat ik hem niet volledig doorgelezen heb maar ik wilde toch een kleine opmerking maken.
  Een knip is zeker niet veel beter dan een klein of middelgroot scheurtje voor de vrouw. Een scheurtje heelt beter en geeft minder pijn in de (niet altijd makkelijke) eerste dagen na de geboorte. (wetenschappelijk bewezen.)
  En knip is enkel nodig bij echte dringende complicaties (hoogstens 1 op de 10).

  Vriendelijke groetem,

  Michou

 3. Jolien Van Steenbrugge

  Ik ga akkoord met mevrouw hierboven. 1e en 2e graads scheuren genezen veel sneller dan episiotomien, dat is evidence based (via wetenschappelijke onderzoek bewezen). Misschien toch even je tekst aanpassen, want wat je zegt is achterhaald.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT