De bevalling begint

de bevalling begint
Na 9 maanden zwangerschap en alles wat daarbij komt kijken, komt uiteindelijk de bevalling steeds dichterbij. Het is gebruikelijk dat je vriendin of vrouw in het ziekenhuis bevalt maar je kunt er ook voor kiezen om poliklinisch te bevallen en na de bevalling naar huis gaat. Maar hoe weet je wanneer de bevalling begint?

De bevalling begint …..

Bij een regelmatige cyclus kan worden nagegaan wat de bevallingsdatum is, maar de verwachte bevallingsdatum kan ook echografisch worden vastgesteld. De datum van uitrekening is altijd een richtdatum. Normaal gezien ligt de datum dat je kindje geboren wordt in de periode tussen 38 en 42 weken. Er zijn ook een aantal tekenen waaraan je kunt merken wanneer de bevalling er aan komt. Ten eerste gaat de baby indalen en dat geeft een drukkend en pijnlijk gevoel op de schede van de vrouw.

Daarnaast krijgt ze last van een slijmerige afscheiding vaak met wat bloed wat aangeeft dat de baarmoedermond zich voorbereidt. Ook kan ze last krijgen van diarree. Vaak zijn er ook voorweeën aan het eind van de zwangerschap, die zijn erg onregelmatig en komen vaak ’s nachts. Deze weeën zijn korter dan de daadwerkelijke weeën en de pijn zit enkel in de onderbuik en neemt niet toe. Lees alvast de bevalling in vijf fasen.

de bevalling begintDe bevalling begint: de kenmerken

Er zijn drie belangrijke kenmerken waaraan je herkent dat de bevalling begint. Ten eerste wordt de baby in de baarmoeder beschermd tegen infecties door een slijmprop in de baarmoedermond die enkele dagen voor de bevalling loslaat. Vaak merkt je vriendin of vrouw dit niet, maar deze ziet er slijmerig en rozig uit en kan een beetje bloed bevatten. Daarnaast begint de bevalling in 10 procent van de gevallen met het breken van de vliezen, wat met een flink vochtverlies gepaard gaat maar ook rustig kan druppelen.

Als de baby dan echt daadwerkelijk gaat komen, beginnen de weeën. Het gevoel van een wee kan worden omschreven als een kramp bij het samentrekken van de baarmoeder om de baby naar beneden te kunnen krijgen en een pijn die van bovenaan de buik uitstraalt tot in de bekken en onderrug.

Het is echt tijd om te gaan bevallen als de weeën minimaal om de 5 minuten komen en een minuut aanhouden, dit zijn namelijk de ontsluitingsweeën en zijn dan ook het meest pijnlijk omdat ze zorgen voor de ontsluiting van de baarmoedermond. Als er minimaal 10 centimeter ontsluiting is, komen de persweeën en zal het niet lang meer duren voor het kindje geboren zal worden en jij papa wordt!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT