Bevallen met keizersnede

Bevallen met keizersnede
Bevallen met keizersnede. Het krijgen van een kind is voor menig vrouw én man het grootste wonder dat er bestaat. Na 9 maanden het kind te hebben gedragen in de buik is het zo ver, de bevalling. Soms loopt het einde van de zwangerschap niet helemaal naar verwachting. Een natuurlijke bevalling zit er niet meer in en de verloskundige heeft besloten over te gaan tot een keizersnede.

Dit is een operatie waarbij het kind via de buikwand ter wereld komt. Tevens is het de meest uitgevoerde operatieve ingreep ter wereld.

Bevallen met keizersnedeRedenen voor bevallen met keizersnede

De voorkeur gaat altijd uit naar een natuurlijke geboorte. Dit omdat een keizersnede een operatie is die complicaties met zich kan meebrengen. Soms is het echter niet te vermijden. De bekken van de moeder is te smal, er is sprake van een stuitligging of voorligging van de placenta of het kind is in acuut gevaar (foetale nood) waardoor de keizersnede de enige kans is om het kind te redden. Tijdens de bevalling kan het ook voorkomen dat er over moet worden gegaan op een keizersnede, als dan pas blijkt dat het kind in gevaar is. Dit wordt een secundaire keizersnede genoemd.

Verdoving bij bevallen met keizersnede

Er zijn twee soorten verdovingen mogelijk tijdens de keizersnede; narcose en epidurale ruggenprik. Bij narcose slaapt de moeder gedurende de keizersnede. Je voelt geen pijn en hoeft nergens bang voor te zijn. Bij een ruggenprik maak je alles wel bewust mee. Ook hierbij voel je geen pijn, hoogstens soms dat er getrokken of op de buik geduwd wordt.

De operatie

Wat is keizersnede precies? De gynaecoloog maakt een zogeheten “bikinisnede”, dit is een horizontale dwarssnede van 10 – 15 cm vlak boven het schaambeen. Als het kind geboren is, wordt de navelstreng doorgeknipt. Helaas mag dit niet door de partner gedaan worden, zoals bij een natuurlijke bevalling, omdat alles steriel moet blijven. Vervolgens hecht de gynaecoloog de baarmoeder en de verschillende lagen van de buikwand.

Na de keizersnede

De eerste dagen ben is je vrouw vaak nog slap en wat duizelig bij het opstaan maar dat wordt geleidelijk minder. Vermoeidheid is de meest gehoorde klacht na een keizersnede. Geef hier dan ook aan toe en geef haar zoveel mogelijk rust. Pijnlijke krampen en eventuele misselijkheid komen ook vaak voor, wees hierdoor voorzichtig met eten. Het ziekenhuis geeft hier echter ook pijnstillers voor mee.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT