Je baby in couveuse. De geboorte van je kind: een gebeurtenis die alle ouders gelukkig maakt. Toch kan het voorkomen dat niet alles helemaal perfect verloopt en je baby in couveuse geplaatst moet worden. Dit is voor de ouders een verwarrende gebeurtenis. Aan de ene kant ben je blij en wil je de geboorte van jouw kindje vieren, maar aan de andere kant zorgt die onzekerheid ook voor verdriet en angstgevoelens.
Wanneer moet je baby in couveuse?
Baby’s op de couveuseafdeling zijn vaak te vroeg geboren. Wanneer jouw kindje vóór 37 weken zwangerschap geboren wordt, is het prematuur. Een geboorte vóór 32 weken zwangerschap, noemen we extreem prematuur. In deze gevallen is het kindje erg klein, weegt het weinig en moet het nog veel aansterken. Andere redenen om een baby in de couveuse te leggen zijn ziekte, handicap of het weigeren van eten of drinken.
Wat gebeurt er in de couveuse?
De periode dat je baby in couveuse moet, is eigenlijk een periode langer in een nagebootste omgeving van de buik van de moeder. Het kindje krijgt hier de mogelijkheid om in een geheel veilige omgeving aan te sterken. In een couveuse is het altijd 37 graden, wordt het vochtigheidsgehalte gecontroleerd en krijgt je baby altijd verse lucht. Daarnaast is het kindje ook beschermt tegen virussen en ziektekiemen. Voor de ouders is dit een moeilijke periode.Je wilt je pasgeboren baby immers graag vasthouden, contact maken en voelen. Wel wordt het aangeraden juist in deze periode borstvoeding te geven.