Moedermelk afkolven

moedermelk afkolven
Moedermelk afkolven. Jullie pasgeboren kindje heeft behoefte aan moedermelk, maar kan niet uit de borst drinken. Dit komt voor bij vrouwen van wie de tepels pijn doen of bij vrouwen die weer gaan werken. Om de baby toch moedermelk te geven, kunnen jullie ervoor kiezen te kolven. Maar wat is moedermelk afkolven precies? En zijn er nog speciale tips voor vaders die willen helpen met moedermelk afkolven?

Wat is moedermelk afkolven?

Kolven wil zeggen dat er moedermelk uit de borst wordt gehaald met borstkolf apparaat. Veel moeders moeten erg wennen aan een kolfapparaat, omdat het moeilijker is om zo melk uit de borsten te krijgen. Het apparaat imiteert de zuigbeweging van jullie kindje. Die beweging moet de ‘toeschietreflex’ opwekken, waardoor de moedermelk gaat stromen.

moedermelk afkolvenAfspraken over kolven op het werk in België

Moeders mogen als ze meer dan 4 uur per dag werken een half uur per dag afkolven of hun kindje voeden. Als moeders meer dan 7,5 uur per dag werken, krijgen ze een half uur extra. Werkgevers zijn verplicht een goede ruimte aan te bieden waarin mama’s rustig kunnen kolven. Ook moet er een koelkast staan in deze ruimte voor de melk. De uren die moeders gebruiken om te kolven (en waarin zij dus niet werken), worden grotendeels vergoed door het ziekenfonds. Moeders mogen in elk geval niet kolven in een toilet!

Tips voor papa’s die willen helpen met moedermelg afkolven

Verkopers van kolfapparaten willen papa’s maar al te graag het idee geven dat zij hun kindje ook eens de fles moeten geven. Maar vergeet niet dat jij als papa je vrouw en kindje ook op andere manieren kunt ondersteunen!

Is kolven toch noodzakelijk vanwege pijnlijke tepels of omdat je vrouw weer gaat werken? Dan kun je ook bij het kolven op een aantal manieren helpen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je de melk netjes in de koelkast of in de vriezer bewaart en een etiket erop plakt met de datum. Ook kun je helpen met het schoonmaken van het kolfapparaat.

Tot slot kun je je vrouw helpen haar op haar gemak te brengen en haar de rust te geven als ze moet kolven. Stel haar bovendien gerust als het kolven een keer wat moeilijker gaat.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT