Luieruitslag

Luieruitslag. Als papa is het belangrijk om te weten wat luieruitslag precies is. Veel baby’s hebben namelijk wel eens last van luieruitslag, dus het is handig als je luieruitslag kunt herkennen en weet hoe je luieruitslag verzorgen kunt. Hier lees je alles wat je over luieruitslag moet weten!

Wat is luieruitslag?

Als je kind een luier draagt, kan het uitslag krijgen op de huid die bedekt wordt door de luier. Ouders kunnen zien dat de huid geïrriteerd, schraal en rood wordt en soms kapot gaat.

Maar hoe ontstaat luieruitslag dan precies? In de ontlasting en urine zitten irriterende stoffen voor de huid. Als de luier dan ook nog langs de huid wrijft en schuurt, maakt dit de irritatie groter. Hoe langer kinderen een vieze luier dragen, hoe groter de kans op luieruitslag.

Hoe kun je luieruitslag voorkomen?

Luieruitslag is ongevaarlijk, maar kinderen kunnen er wel veel last van hebben. De geïrriteerde huid is pijnlijk en maakt ook dat baby’s veel moeten huilen. Gelukkig kun je als papa helpen om luieruitslag te voorkomen! Ten eerste moet je de luier van je kind vaak verschonen. Zo geef je urine en ontlasting minder de tijd om de billen te irriteren. Bij diarree zal je de luier nog sneller moeten verschonen, omdat dit tot erge luieruitslag kan leiden.

Hoe kun je luieruitslag verzorgen?

luieruitslagAls je kindje luieruitslag heeft, kun je dat goed verzorgen. Maak de billen bij het geven van een nieuwe luier schoon met lauw water. Gebruik bij het schoonmaken geen zeep of schoonmaakdoekjes met parfum, want deze zorgen alleen maar voor extra irritatie!

Gebruiken jullie katoenen luiers? Spoel deze dan na het wassen extra uit in schoon water. Per liter water voeg je één eetlepel azijn toe. Hiermee verwijder je restjes zeep uit de luiers. Voordat je de schone luier aandoet, smeer je de billen in met zinkzalf of zinkolie. Dit is zonder recept bij alle apotheken in België of online verkrijgbaar.

De irritatie zou na een tijdje vanzelf moeten verminderen. Heb je het idee dat deze adviezen niet helpen en blijft je kindje pijn houden? Bel dan even naar de huisarts.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT