Babyziekte: bof, waterpokken, mazelen en rode hond

babyziekte
Babyziekte: bof, waterpokken, mazelen en rode hond. Ieder kind wordt wel eens ziek. Sommige ziektes zijn onschuldig en ongevaarlijk – hier hoef je je als ouder meestal niet zo’n zorgen over te maken. Maar er zijn een aantal typische kinderziektes die wel erg vervelend en ook gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid. Wat als jouw baby ziek wordt? Dan is het goed om op de hoogte te zijn van deze typische babyziekte.

Waterpokken

Bijna alle kinderen krijgen een keer waterpokken. De symptomen van waterpokken zijn vlekjes, blaasjes en korstjes over het lichaam en in de mond. De ziekte is heel erg besmettelijk. Er zijn geen medicijnen tegen waterpokken, maar gelukkig is de ziekte onschuldig. Na 10 dagen is waterpokken meestal weer helemaal over. Papa’s en mama’s kunnen ervoor zorgen dat hun kinderen niet aan de blaasjes en korstjes krabben, want hierdoor wordt de jeuk alleen maar erger. Ook kunnen er zo littekens ontstaan. Er zijn in Vlaamse apotheken lotions tegen de jeuk verkrijgbaar.

babyziekteMazelen

Mazelen is een ziekte waarbij kinderen hoge koorts en vlekken in het gezicht en over het lichaam krijgen. De meeste Belgische kinderen zijn ingeënt tegen de mazelen. In België is er sinds 1986 namelijk een nationaal vaccinatieprogramma voor de mazelen, rode hond en de bof. Dankzij dit vaccinatieprogramma is het aantal besmettingen sterk gedaald. Kinderen met mazelen genezen meestal na 7 à 10 dagen. De mazelen hebben soms een ernstig verloop met een ernstige longontsteking, oorontsteking of hersenvliesontsteking als gevolg.

Rode hond

Rode hond, ook wel bekend als rubella, is een besmettelijke babyziekte die veroorzaakt wordt door een virus. Kinderen met rode hond worden eerst verkouden en krijgen daarna rozerode vlekjes over hun lichaam. Als deze vlekjes eenmaal zichtbaar zijn, is het kind al 2 tot 3 weken besmet met het virus. Er zijn geen medicijnen tegen rode hond, maar bijna alle kinderen in België worden op jonge leeftijd al ingeënt tegen de ziekte.

Bof

Bof is een zeer besmettelijke babyziekte die veroorzaakt wordt door het bofvirus. Kinderen met de bof krijgen eerst koorts en daarna een opgezette wang, die veroorzaakt wordt door een ontstoken speekselklier. Kinderen hebben dan ook pijn bij het eten, slikken, kauwen en wijd openen van de mond. Er zijn geen medicijnen tegen de bof, maar de meeste kinderen in België zijn ingeënt met het BMR-vaccin. Kinderen die de bof wel hebben, zijn meestal na 1 à 2 weken weer beter.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT