Babyziekte: 5de en 6de ziekte

Babyziekte: 5de en 6de ziekte
Babyziekte: 5de en 6de ziekte. We hebben er allemaal wel eens van gehoord, maar veel papa’s en mama’s weten eigenlijk helemaal niet wat het is: de vijfde en zesde ziekte. Toch krijgt meer dan de helft van de kinderen de 5de ziekte en krijgt zelfs 80% van de kinderen de 6de ziekte. Hier lees je meer over deze ziektes.

De vijfde ziekte

Vooral kinderen van 4 tot 10 jaar krijgen de vijfde ziekte. De ziekte ontstaat door een virus, waarna je zoon of dochter rode wangen met grillige, rozerode vlekjes krijgt. Deze uitslag strekt vervolgens uit naar de romp, armen, benen en billen. Sommige kinderen hebben lichte koorts en wat jeuk, maar zij voelen zich verder niet ziek. De uitslag verdwijnt na ongeveer 10 dagen. Als je kind zich inspant of als het warm of koud is, kunnen de vlekjes kort terugkomen.

Als ouder hoef je niks te doen aan de ziekte: het gaat vanzelf over en je kind kan gewoon naar school of naar het kinderdagverblijf. Wanneer de ziekte eenmaal zichtbaar wordt, kan het zich niet meer verspreiden. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je kind nog andere kinderen besmet met de vijfde ziekte. Heeft je kind erg last van de jeuk? Zorg dan voor wat mentholpoeder op de huid, dat helpt!

De 6de ziekte

Babyziekte: 5de en 6de ziekteDe 6de ziekte is heel anders dan de vijfde ziekte. De 6de ziekte komt namelijk alleen voor bij kinderen tussen de 6 maanden en 3 jaar – eerder dus dan de vijfde ziekte. Je kunt de zesde ziekte herkennen bij je kind als het plotseling hoge koorts krijgt. Dit houdt drie tot vijf dagen aan, waarna het weer heel snel daalt. Daarna komen er lichtrode vlekjes in het gezicht en in de nek. Deze vlekjes breiden zich later uit naar de romp. De vlekjes jeuken niet, en verdwijnen meestal binnen twee dagen.

Als je kind de 6de ziekte heeft, dien je erop te letten dat het tijdens de periode van koorts voldoende drinkt. Zorg ook voor luchtige kleding, zodat de overtollige lichaamswarmte weg kan.

Net als de vijfde ziekte, gaat de 6de ziekte ook vanzelf over. Als je kind zich niet helemaal lekker voelt, moet het wat rust nemen. Kinderen met de zesde ziekte mogen gewoon naar buiten of naar het kinderdagverblijf als ze zich goed voelen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT