Babynaam kiezen

Babynaam kiezen
Babynaam kiezen. Als je vrouw zwanger is, gaan jullie al snel nadenken over een voornaam. Maar vergis je niet: een babynaam kiezen kan best wel moeilijk zijn! Sommige mensen geven de voorkeur aan een hippe, moderne naam, terwijl andere ouders liever een klassieke voornaam aan hun kindje geven.

In elk geval dien je op een aantal zaken te letten:

  • Past de voornaam die jullie aan de baby willen geven bij de familienaam?
  • Past de voornaam bij andere voornamen in het gezin en in de familie?
  • Welke woorden rijmen er op de voornaam die je in gedachten hebt?
Babynaam kiezenVeel mensen kiezen voor een naam met een betekenis. Sophie komt bijvoorbeeld van het Griekse woord sophos, dat staat voor wijsheid. Op babyplaza.be kun je veel vinden over de betekenis van namen en kun je inspiratie opdoen in voornamen met een betekenis.

Daarnaast zijn er veel ouders die hun baby vernoemen naar een bijzonder persoon in hun leven. Veel ouders kiezen ervoor om de baby te vernoemen naar hun eigen ouders, dus naar de opa en oma van het kindje. Maar misschien is er wel een ander persoon die een bijzondere rol in jullie leven heeft gespeeld, en willen jullie de baby naar diegene vernoemen. Wat de naam van je baby verraadt over jou …..

Belgische regelgeving voor het kiezen van een babynaam

Wat is eigenlijk de Belgische regelgeving voor een babynaam kiezen? In principe zijn ouders vrij om een voornaam te kiezen voor hun baby, maar er zijn wel enkele restricties. De ambtenaar van de burgerlijke stand beoordeelt de gekozen voornaam en mag deze weigeren.

De voornaam van jullie kindje mag namelijk niet ongepast, aanstootgevend of absurd zijn. Een bestaande familienaam als voornaam wordt alleen goedgekeurd als dit ook een gebruikelijke voornaam is. Overdreven lange voornamen (meer dan vijf) worden eveneens geweigerd door de ambtenaar van de burgerlijke stand. Houd er ook rekening mee dat troetelnamen, verkleiningen en verkortingen geweigerd worden. Praktische tips bij het kiezen van een voornaam. Bekijk ook het overzicht van meisjesnamen of gebruik de filter op jongensnamen.

Alle pasgeboren baby’s in België zullen (in de toekomst) automatisch een dubbele familienaam krijgen die bestaat uit de achternaam van hun vader, gevolgd door de familienaam van hun moeder.

De populairste Belgische babynamen

In 2013 was Lucas de populairste jongensnaam in Vlaanderen, gevolgd door Vince en Liam. De populairste meisjesnaam voor dat jaar in Vlaanderen was Marie, op de voet gevolgd door Elise en Emma. Net buiten de top 3 van de jongensnamen vielen Mathis en Louis, en bij de meisjesnamen stonden Ella en Louise respectievelijk op de vierde en de vijfde plaats.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT