Baby heeft koorts

Baby heeft koorts
Baby heeft koorts. Het overkomt alla ouders wel een keer: je baby heeft koorts. Denk jij dat jullie kindje koorts heeft? Let dan op het volgende:

Temperatuur opnemen

Denk je dat je kindje koorts heeft? Neem dan de temperatuur op met een koortsthermometer. Je kunt kiezen voor een oorthermometer of voor een normale temperatuurmeter die je 1 cm in de anus van de baby steekt. Bij een oorthermometer heb je al binnen een paar seconden resultaat, bij een normale thermometer moet je een minuutje wachten. Je kunt de temperatuur ook onder de tong of oksel meten, maar het meetresultaat is dan minder betrouwbaar. Bij een temperatuur van 38 graden Celsius heeft je baby koorts.

Baby heeft koortsGenoeg drinken

Als een baby koorts heeft, moet hij genoeg drinken. Bij koorts verlies je kindje meer vocht dan normaal. Probeer je baby vaker kleine beetjes drinken te geven, bijvoorbeeld door hem wat vaker aan de borst te leggen. Als de koorts gepaard gaat met diarree of overgeven, heeft jullie kindje nog meer last van vochtverlies. Met behulp van ORS kun je dit vochtverlies tegengaan. ORS (oraal rehydratiemiddel is verkrijgbaar in de meeste Belgische apotheken.

Luchtige kleding

Veel papa’s en mama’s denken dat ze kinderen met koorts heel warm moeten inpakken. Het tegenovergestelde is echter waar: bij koorts is het lichaam van je kindje te warm, en die warmte moet weg kunnen. Je kunt een baby met koorts daarom beter luchtige kleding aandoen. Bedek je kindje ook niet met dikke dekens, maar juist met een lakentje. Onthoud dat de warmte wel weg moet kunnen, maar dat je kindje ook niet te veel mag afkoelen.

Huisarts bellen

Als je kindje naast koorts ook moet overgeven of diarree heeft, dien je sowieso even te bellen naar de huisarts. Heb je het idee dat jullie baby niet wil drinken? Dan doe je er ook goed aan om contact op te nemen met je huisarts. Bij koortsstuipen en huiduitslag bel je altijd, maar ook als de koorts lang aanhoudt of de gezondheid van je kindje verslechtert in de loop der dagen, bel je de huisarts.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT