10 verrassingen van vaderschap

10 verrassingen van vaderschap
Verrassingen van vaderschap. Niet zo lang nadat de baby geboren is, wordt elke vader door de bliksemschicht van de realiteit getroffen: ik word papa Met nieuwe verantwoordelijkheden, extra druk en nieuwe verwachtingen waaraan je moet voldoen. Voor sommigen komt dit inzicht reeds in het ziekenhuis, voor andere een paar dagen later.

Maar we beseffen allemaal dat ons leven helemaal veranderd is. Sommige veranderingen zijn subtiel, andere niet zo subtiel maar de meeste komen altijd als een verrassing.

1. Een nieuwe, andere soort liefde
Je kunt het met niets vergelijken. Deze ongelooflijke liefde die je hebt voor je kind kun je niet vergelijken met de liefde voor een andere persoon.

10 verrassingen van vaderschap2. Tegenstrijdigheid
Op een dag kijk je naar je baby en realiseer je dat de passie die je dag voordien nog maar voelde helemaal verdwenen is en plaats gemaakt heeft voor een hol en dof gevoel. Ken je dit kind wel? Je wil dit hele papa-gedoe opgeven en een nieuwe leven starten.
Er is een grote kans dat je onmiddellijk daarna een ongelooflijk schuldgevoel krijgt. Als je niet constant ongelooflijk verliefd bent op je kind ben je toch geen goede vader? Fout. Tegenstrijdige gevoelens maken deel uit van het vaderschap en je gaat de volgende vijftig jaar je nog vaak zo voelen. Wen er maar aan.

3. Verwardheid
Je gevoelens zullen veranderlijk zijn. Aan de ene kant ben je supertrots dat je nieuw leven hebt gecreëerd, aan de ander kant voel je je hulpeloos omdat je op sommige momenten je baby niet kunt troosten.

4. Depressie
Vele mensen denken dat een postnatale depressie enkel vrouwen treft, maar mannen worden ook vaak depressief nadat hun baby’tje geboren is. Onze depressie is niet hormonaal, maar heeft te maken met het terugkeren naar de realiteit. Toen je een verwachtende en nieuw gebakken papa was, had iedereen meer aandacht voor je maar na een paar weken moet je terug naar hoe het vroeger was en je moet ook rekening houden met je slaaptekort en de nieuwe verantwoordelijkheden thuis.

5. De relatie met je partner
Voor de baby kwam bracht je veel tijd door met je partner waardoor je relatie sterker werd. Eens de baby er is, verandert alles. Alles wat je doet, is gericht op de baby. Je hebt bijna geen tijd om te slapen, vergeet dus de andere dingen die je met je partner deed maar. Probeer toch enkele minuten per dag enkel met je partner door te brengen.

6. Angst
De eerste maanden van het vaderschap zijn gevuld met angst. Ga je wel kunnen voldoen aan de verwachtingen als vader? Kun je je kind en familie wel voldoende beschermen? Ga je te veel (of niet genoeg) op je eigen vader lijken? Heb je een vreselijke fout gemaakt? Deze angsten zijn niet meer dan normaal in de transformatie van man en echtgenoot naar vader.

7. Gespreksonderwerpen
Als iemand je een jaar geleden had verteld dat je conversaties zou hebben over lekkende borsten, de kleur van wat er in een luier zit of projectiel overgeven zou je eens goed gelachen hebben. Maar je doet het nu, niet? En je doet het graag.

 

8. Interactie met je baby
De eerste zes tot acht weken krijg je waarschijnlijk niet veel feedback van je kleine baby. Geen gelach, een paar glimlachjes, eigenlijk enkel maar gehuil. Interpreteer dit niet als afwijzing. Je doet het prima als papa. Neem geen afstand of je baby zal hetzelfde doen. Hou nog even vol – het is het waard!

9. Logistieke problemen
Vroeger nam je gewoon snel je sleutels om naar de supermarkt te gaan. Nu lijkt een trip naar de supermarkt net een expeditie naar de Mount Everest. En net wanneer je denkt dat je alles onder controle hebt, spuugt je baby alles onder op het moment dat je de deur uit gaat.

10. Liefdeslessen
Terwijl je de hints van je baby leert en je tegemoet komt aan zijn/haar noden, leert hij/zij hoe hij zijn/haar liefde voor je moet uitdrukken in de meest uitzonderlijke manieren. De eerste keer dat je baby je knuffelt, een zoentje geeft of in slaap valt op je borstkas zul je de ware reden van het leven leren kennen.

1 Comment

  1. Dre

    Nou poehoe, de ware reden van het leven leren kennen. Grootste fout in mn leven.. Instemmen met een kleine.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT