Vruchtbaarheidsproblemen bij de man

Stel: je hebt samen besloten dat je er klaar voor bent. Jullie willen graag een kind. Geen gedoe meer met een condoom of een vergeten pil, jullie kunnen gewoon onbezonnen vrijen. En misschien wel vaker dan vroeger ;-).

Maar wat als deze onbezonnen periode wel erg lang begint te duren en een het verlossende nieuws dat je partner zwanger is, uitblijft? Wat kunnen de vruchtbaarheidsproblemen bij de man zijn?

VruchtbaarheidsproblemenVruchtbaarheidsproblemen bij de man

Medisch gezien klinkt het logisch om dan te gaan uitzoeken waar het probleem ligt om er daarna een oplossing voor te zoeken. Maar terwijl het voor vrouwen evident is dat ze, in het kader van een zwangerschap, om de haverklap bij de arts langsgaan, ligt dat voor een man wel anders. De meesten onder ons zijn er niet zo happig op om openhartig over hun seksleven te spreken, laat staan hun vruchtbaarheid te laten onderzoeken. Want vruchtbaarheid is voor velen erg nauw verbonden met mannelijkheid, toch?

Wel, we kunnen je alvast geruststellen: vruchtbaarheid is voor heel wat mannen niet zo evident. Bij dertig procent van de koppels waar een zwangerschap langer dan verhoopt op zich laat wachten, ligt de oorzaak van het probleem bij de man. Wat mogelijke vruchtbaarheidsproblemen bij de man kunnen zijn, zetten we hieronder even kort op een rijtje.

Hoe ‘werkt’ een zaadcel?

Als man lever je je ‘bijdrage’ aan je zoon of dochter in de vorm van een zaadcel. Zo’n onnoemelijk klein celletje moet, na de zaadlozing, een behoorlijk traject, zo’n twaalf tot zeventien centimeter afleggen om de eicel – die zich in de eileider van je partner bevindt, te bereiken. Een gemiddelde zaadcel legt die reis af in zo’n vijf minuten. Onderweg ondergaat een zaadcel – onder invloed van het chemische ‘klimaat’ in de baarmoeder – allerlei veranderingen om een versmelting met de eicel zo makkelijk mogelijk te maken. Want zo’n eicel laat zich niet makkelijk overhalen, het vergt best wel wat energie om door de harde celwand heen te komen. Is de eicel er zelf nog niet helemaal klaar voor, dan heeft ze zo’n achtenveertig uur de tijd om dat te worden, want zaadcellen blijven zo’n twee volle dagen in staat om haar te bevruchten.

En wat als het niet lukt?

Zoals je hierboven kan lezen, is de bevruchting van een eicel een hels en ingewikkeld karwei. Er kan dan ook heel wat fout lopen. Een vaak voorkomend probleem is dat de zaadcellen de eicel niet tijdig bereiken, omdat ze niet goed gevormd zijn of omdat ze niet beweeglijk genoeg zijn. Bij sommige mannen bevat het sperma niet genoeg of zelfs helemaal geen zaadcellen.

Vaak ligt de oorzaak van het probleem in je medische voorgeschiedenis, maar soms kan een gezonde levensstijl al heel wat soelaas bieden. Wees dus solidair met je partner: ban de sigaret en beperk je alcoholconsumptie. Draag geen te strakke broeken of ondergoed. Eet gezond en gevarieerd. Vermijd stress. En ten slotte: vrij niet te vaak. Te vaak klaarkomen vermindert de hoeveelheid zaadcellen per zaadlozing.

Vergeet niet dan een kind krijgen teamwork is. Wil dat niet lukken, ga dan ook als team voor een oplossing. Jullie zitten allebei in hetzelfde schuitje, want je wil natuurlijk niet gewoon een kind, je wil een kind van elkaar.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT