Onderzoeken onvruchtbaarheid – deel 1

Onderzoeken onvruchtbaarheid
Onderzoeken onvruchtbaarheid. Wanneer uit het zaadonderzoek blijkt dat er een probleem is met de kwaliteit van je zaadcellen, zal de arts een of meer aanvullende en meer gerichte onderzoeken voorschrijven. Hieronder beschrijven we een aantal van die onderzoeken onvruchtbaarheid, zodat je een beetje een idee hebt waaraan je je kan verwachten.

De MAR-test of IBT-test Sommige mannen maken antistoffen aan tegen hun eigen zaadcellen. Die antistoffen bevinden zich in het spermavocht, vandaar dat dit onderzoek vaak samen met het zaadonderzoek gedaan wordt. Soms wordt deze test ook aangevuld met een bloedonderzoek. Op zich is de aanwezigheid van antistoffen niet echt een probleem, maar wanneer de concentratie ervan te hoog is, ben je uiteraard minder vruchtbaar.

Onderzoeken onvruchtbaarheid De post-coïtumtest

Deze test gaat na hoelang je zaadcellen overleven in de baarmoeder van je partner. Zoals je elders op de site al kon lezen, hebben zaadcellen het niet onder de markt op hun weg naar de eicel. Het slijm in de baarmoederhals is een van de eerste obstakels die ze moeten overwinnen en in sommige gevallen lukt dat niet. De post-coïtumtest onderzoek wordt uitgevoerd bij je vrouw op het ogenblik van de eisprong. Het enige wat jij moet doen, is de avond voor het onderzoek vrijen met je partner.

De test gaat na of er voldoende zaadcellen het baarmoederslijmvlies ‘overleven’. De arts neemt een beetje baarmoederslijmvlies weg bij de vrouw en bestudeert dat grondig in het labo. Het tijdstip waarop de test wordt uitgevoerd is uiterst belangrijk, omdat het baarmoederslijmvlies op het ogenblik van de eisprong het meest ‘spermavriendelijk’ is. Een foute timing kan dus een vertekend resultaat opleveren.

De Sperma-mucustest

De sperma-muscustest is eigenlijk een variant van de post-coïtumtest. Het enige verschil is dat zaadcel en baarmoederslijmvlies in een laboratorium samengebracht worden, in plaats van tijdens een vrijpartij. De arts neemt een beetje baarmoederslijm weg bij de vrouw. Jij levert door te masturberen een spermastaal aan en daarvan wordt een beetje sperma bij het baarmoederslijm gebracht. Na enkele uren wordt gekeken hoe het gesteld is met de beweeglijkheid van je zaadcellen.

De bovenstaande onderzoeken onvruchtbaarheid zijn uiteraard geen exhaustieve lijst, en het is ook niet gezegd dat ze in jullie concrete geval nodig zijn. Afhankelijk van het resultaat van het zaadonderzoek man, zal de arts bepalen welke tests nodig en zinvol zijn om een juiste diagnose te kunnen stellen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT