Onderzoeken onvruchtbaarheid – deel 2

Onderzoeken onvruchtbaarheid
Onderzoeken onvruchtbaarheid. Wanneer uit het zaadonderzoek blijkt dat er een probleem is met de kwaliteit van je zaadcellen, zal de arts een of meer aanvullende en meer gerichte onderzoeken voorschrijven. Hieronder beschrijven we een aantal van die onderzoeken ontvruchtbaarheid, zodat je een beetje een idee hebt waaraan je je kan verwachten.

Onderzoeken onvruchtbaarheidDe liposomentest
De liposomentest gaat na of zaadcellen in staat zijn om een eicel te bevruchten. Een eicel geeft zich immers niet zomaar gewonnen. Ze heeft een behoorlijk sterk kapsel, en het is oorzaken onvruchtbaarheid om daar doorheen te dringen. Zelf al zijn je zaadcellen dus prima gevormd, talrijk en beweeglijk genoeg, soms zijn ze niet in staat om een eicel binnen te dringen. De oorzaak daarvan is een bepaald chemisch proces dat spaak loopt.

Bloedonderzoek
Een bloedname geeft de arts meer informatie over je testosterongehalte. Testosteron is het mannelijk geslachtshormoon, en dat is belangrijk voor de spermaproductie. Blijkt uit het bloedonderzoek dat er een probleem is met je hormoonhuishouding, dan kan de arts een hormoonbehandeling voorschrijven.
Verder kan een bloedonderzoek ook informatie geven over de aanwezigheid van antistoffen tegen je eigen zaadcellen en over eventuele erfelijke afwijkingen die een effect kunnen hebben op je vruchtbaarheid. In zo’n geval gaat men letten op de hoeveelheid chromosomen en de vorm ervan. Bij een verder doorgedreven variant van deze test kan men ook op zoek gaan naar afwijkingen op de genen.

Echografisch onderzoek
Soms ligt de oorzaak van het vruchtbaarheidsprobleem niet bij je zaadcellen, maar is er een anatomische (lichamelijke) oorzaak. Om dat uit te sluiten wordt soms een echografie gemaakt van de balzak, de prostaat en de zaadblaasjes. Dat gebeurt ook wanneer de hoeveelheid of de kwaliteit van de zaadvloeistof die je aanmaakt op de een of andere manier afwijkend is.

Biopsie
In heel zeldzame gevallen kan ook een biopsie van de teelbal genomen worden. Daarbij neemt men een klein stukje weefsel weg voor nader onderzoek. Deze test gebeurt onder lokale verdoving en vrijwel alleen wanneer er geen zaadcellen worden aangetroffen in het sperma.

De bovenstaande onderzoeken onvruchtbaarheid zijn uiteraard geen exhaustieve lijst, en het is ook niet gezegd dat ze in jullie concrete geval nodig zijn. Afhankelijk van het resultaat van het zaadonderzoek, zal de arts bepalen welke testes nodig en zinvol zijn om een juiste diagnose te kunnen stellen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT