Hoe wordt je vruchtbaarheid onderzocht?

anamnese
Hoe wordt je vruchtbaarheid onderzocht. Als je als koppel met een vruchtbaarheidprobleem bij een arts komt, zal die wellicht beginnen met een aantal algemene onderzoeken. Afhankelijk van de resultaten zullen bijkomende tests gedaan worden.
Als man kan je je verwachten aan twee basistests: de anamnese en het zaadonderzoek.

Je zal wellicht een drempel over moeten. Vrouwen gaan geregeld op controle bij hun arts of gynaecoloog, ook al zijn ze niet zwanger. Voor hen lijkt het minder vreemd om zo’n intiem deel van hun leven en hun lichaam te bespreken – laat staan te laten onderzoeken. Maar het is de enige manier om erachter te komen of er een probleem is en of en hoe dat opgelost kan worden. Hoe word je vruchtbaarheid onderzocht?

Anamnese en andrologisch onderzoek

Anamnese is eigenlijk gewoon een moeilijk woord voor ‘medische voorgeschiedenis’. De arts zal je vragen naar ziektes die je doorgemaakt hebt, operaties die je ondergaan hebt, geneesmiddelen die je gebruikt en het verloop van je seksuele ontwikkeling. Hij zal ook aandacht hebben voor je levensstijl (sport, voeding, roken, alcoholgebruik …)

Soms wordt aan dit gesprek ook een algemeen fysiek onderzoek gekoppeld. Daarbij let de arts op je lichaamsbouw en -beharing, omdat die een aanwijzing kunnen zijn voor je hormoonhuishouding. En hij zal je wellicht ook ‘andrologisch’ onderzoeken. Dat betekent dat je uitwendige geslachtsorganen gecontroleerd worden, net als je prostaat. Dat laatste is het vervelendste deel van het onderzoek, omdat het inwendig via de aars moet gebeuren.

anamneseZaadonderzoek

Het sperma onderzoek werpt een licht op de kwaliteit van je zaad. Zaadcellen worden onderzocht op hun hoeveelheid, vorm en beweeglijkheid. Daarvoor breng je een spermastaaltje – dat je thuis mag produceren – binnen bij je arts. Dat kan meerdere keren nodig zijn, omdat men zeker wil zijn dat de bekomen resultaten niet ‘toevallig’ zijn.

Vruchtbaarheid onderzocht: verdere tests

Wanneer het zaadonderzoek uitwijst dat je spermastaal afwijkt van een normaal vruchtbaar staal, zal men verdere tests willen uitvoeren. Welke tests, wat die inhouden en hoe ze precies afgenomen worden, kan je elders vruchtbaarheidsonderzoek lezen.

Hier willen we nog benadrukken dat het een harde dobber is wanneer je te horen krijgt dat de oorzaak waarom jullie niet zwanger raken bij jou ligt. Praat daarover met je partner, want dezelfde gedachten en angsten zijn ook door haar hoofd gegaan. En vooral: tracht je te focussen op het positieve. Jullie weten nu wat de oorzaak van het probleem is en kunnen naar een oplossing beginnen uitkijken.

Dat kan een – afhankelijk van het probleem – een behandeling zijn, of het overwegen van een alternatief (een spermadonor, adoptie, misschien wel geen kind …)
Neem je tijd en overweeg rustig alle opties. Praat alles samen door, dat is de enige garantie om deze ongetwijfeld moeilijke periode samen door te komen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT