Behandelingen onvruchtbaarheid man – deel 2

Behandelingen onvruchtbaarheid
Er bestaan verschillende mogelijkheden om de onvruchtbaarheid man behandelen, de ene al wat ingrijpender dan de andere. Hieronder geven we een kort overzicht van een aantal mogelijkheden om onvruchtbaarheid man behandelen en de gevallen waarin ze aangewezen zijn. Dus zet je schrap voor een lawine aan letterwoorden!

MESA EN PESA

Bij MESA en PESA worden zaadcellen direct uit de bijbal gehaald. Bij MESA (microchirurgische epididymale sperma-aspiratie) gebeurt dat onder narcose tijdens een kleine operatieve ingreep onder een microscoop. Bij PESA (percutane epididymale sperma-aspiratie) gebruikt men daarvoor een injectienaald. Voor deze behandeling word je lokaal verdoofd, en je kan de dag zelf nog terug naar huis.
Behandelingen onvruchtbaarheidMannen die last hebben van ejaculatiestoornissen of geblokkeerde zaadleiders kunnen gebaat zijn bij deze technieken. Ook als er geen zaadcellen in het sperma zitten, is deze techniek bruikbaar.
De zaadcellen die op deze manier verkregen worden, worden steeds gebruikt voor een ICSI-behandeling. Zaadcellen die overblijven worden ingevroren. Zijn er dan meerdere pogingen nodig, dan hoef je dit deel van de behandeling niet opnieuw te ondergaan.

TESE

TESE (testiculaire sperma-extractie) is eigenlijk een variant van de MESA-behandeling. Het verschil is dat bij deze behandeling de zaadcellen niet uit de bijbal, maar uit de teelbal zelf gehaald worden.
Zaadcellen in de teelbal zijn mogelijk nog niet helemaal ‘rijp’, en men weet eigenlijk nog niet zo goed wat de effecten daarvan kunnen bij een mogelijke zwangerschap. Omdat deze methode nog in haar kinderschoenen staat, wordt ze nog niet overal toegepast.

Operatieve ingreep

Soms kan verminderde vruchtbaarheid het gevolg zijn van spataders ter hoogte van de teelbal. Doordat het bloed minder makkelijk afgevoerd wordt uit de teelbal, dreigt de temperatuur in dat lichaamsdeel ietwat te verhogen, wat nefast kan zijn voor de kwaliteit van de zaadcellen.

Je arts kan dan ook besluiten om dat spataderkluwen te verwijderen door de ader af te sluiten. Na afloop blijven nog voldoende aders over om de balzak van bloed te voorzien en dat bloed opnieuw af te voeren.

De ingreep kan op twee manieren uitgevoerd worden: door het afbinden van de ader, of door het inbrengen van een spiraaltje in de ader dat de bloedtoevoer blokkeert. Beide ingrepen zijn relatief eenvoudig. Na afloop kan je gewoon naar huis.

Alternatieve therapieën

Brengen de klassieke medische technieken geen zoden aan de dijk, of heb je gewoon niet zo’n hoge pet op van de klassieke geneeskunde, dan kan je je heil zoeken in alternatieve therapieën. Zo kan verminderde vruchtbaarheid behandeld worden met acupunctuur, homeopathische medicijnen of speciale vitaminepreparaten. Niet iedereen is het eens over de effectiviteit van deze behandelingen, maar wat telt is dat je er zelf achter staat, natuurlijk.

Tot slot nog dit: mannen hebben veel minder dan vrouwen de neiging om over onvruchtbaarheid man behandelen te praten. Maar dat betekent niet dat ze er geen nood aan hebben. Het kan helpen om over je zorgen en angsten te praten met je partner, al is dat niet altijd even eenvoudig, omdat die natuurlijk ook angstig en bezorgd is.

Een gesprek met een lotgenoot kan opluchten, maar je kan natuurlijk ook terecht bij je arts of een psychotherapeut over onvruchtbaarheid man behandelen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT