Verstoorde zaadproductie

Verstoorde zaadproductie
Als koppels niet vanzelf kinderen krijgen dan ligt de oorzaak bij ongeveer 30% bij de man. Meestal zijn mannen niet volledig onvruchtbaarheid (infertiliteit) maar verminderde vruchtbaar (subfertiliteit). Vaak ligt dat dan aan de kwaliteit van het sperma of door een verstoorde zaadproductie.

De hoofdoorzaken van verminderde onvruchtbaarheid kunnen liggen aan een verstoorde zaadproductie of de kwaliteit van het sperma veroorzaakt door de volgende factoren:

  • Verminderde vorm en beweging van zaadcellen. Zaadcellen moeten de goede vorm hebben en in staat zijn om snel en nauwkeurig richting het eitje te zwemmen. Als de vorm en structuur (morfologie) van de zaadcellen afwijkend is of de beweeglijkheid is verminderd, kunnen de zaadcellen het eitje mogelijk niet bereiken of penetreren en vindt er geen bevruchting plaats.
  • Lage concentratie zaadcellen. Een normale concentratie zaadcellen is groter of gelijk aan 20 miljoen zaadcellen per milliliter sperma. 10 miljoen of minder zaadcellen per milliliter sperma is een lage sperma concentratie (verminderde vruchtbaarheid). 40 miljoen zaadcellen per milliliter of meer van sperma geeft verhoogde vruchtbaarheid. Je bent volledige onvruchtbaarheid als je testikels geen zaadcellen produceren maar dat komt maar zelden voor.
  • Verstoorde zaadproductieGenetische defecten. In het genetisch defect Klinefelter-syndroom, heeft een man twee X-chromosomen en een Y chromosoom in plaats van een X en Y. Dit leidt tot een abnormale ontwikkeling van de testikels, wat resulteert in een lage of geheel afwezige zaadcelproductie en eventueel een laag testosteron niveau.
  • Testosteron deficiëntie. Onvruchtbaarheid kan ook het gevolg zijn van aandoeningen van de zaadbal zelf, of een afwijking van de hypothalamus of de hypofyse in de hersenen, die de hormoonhuishouding regelen.
  • Niet-ingedaalde testikel. Een niet-ingedaalde testikel treedt op wanneer een of beide testikels niet zijn ingedaald van de buik in het scrotum tijdens de foetale ontwikkeling. Omdat de testikels worden blootgesteld aan de hogere interne lichaamstemperatuur, in vergelijking met de temperatuur in de balzak, kan de zaadcelproductie worden beïnvloed.
  • Infecties. Infecties kunnen tijdelijk van invloed zijn op de beweeglijkheid van sperma. Herhaalde aanvallen van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa”s), zoals chlamydia en gonorroe, worden meestal geassocieerd met mannelijke onvruchtbaarheid. Deze infecties kunnen littekens veroorzaken en deze blokkeren de doorgang van zaadcellen. Als de bof, een virale infectie die meestal voorkomt bij jonge kinderen, zich voordoet na de puberteit, kan een ontsteking van de testikels de productie van zaadcellen belemmeren. Een ontsteking van de prostaat (prostatitis), urethra of epididymis kunnen ook de beweeglijkheid van sperma negatief beïnvloeden.
  • Varicocele. Een varicocele is een spatader in de balzak, die een normale koeling van de testikel kan verhinderen. Dit leidt tot een vermindering van het aantal zaadcellen en de beweeglijkheid ervan.
Het gebeurt regelmatig dat er geen oorzaak voor een verstoorde zaadproductie gevonden wordt. Als de spermaconcentratie minder is dan 5 miljoen per milliliter sperma dan kan de oorzaak ook van genetische aard zijn. Een bloedonderzoek kan dan aantonen of er veranderingen zijn in het Y-chromosoom

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT