Algemene gezondheid en lifestyle

Algemene gezondheid en lifestyle
Je leefstijl en je algemene gezondheid kunnen een  invloed hebben op je vruchtbaarheid. Verschillende onderzoeken hebben het verband tussen je leefgewoonten en oorzaken van onvruchtbaarheid aangetoond.

De belangrijkste zijn:

 • Emotionele stress. Stress heeft invloed op de hormonen die nodig zijn voor de productie van sperma. De kwaliteit van je sperma kan worden beïnvloed als je overmatige of langdurige emotionele stress hebt. En het kan versterkend werken. Als je door stress verminder vruchtbaar bent dan kan dat weer tot extra stress leiden. En zo verder. Onvruchtbaarheid kan invloed hebben op je sociale relaties en je seksueel functioneren.
 • Ondervoeding. Een tekort aan basisvoedingsstoffen zoals vitamine C, selenium, zink en folaat kunnen bijdragen tot onvruchtbaarheid. Eet gezond en gevarieerd. Zie ook de voedingsdriehoek voor de algemene gezondheid en lifestyle.
 • Algemene gezondheid en lifestyleObesitas. Een te hoog lichaamsgewicht kan een oorzaak zijn van verminderde vruchtbaarheid. Let vooral op bij een BMI van meer dan 30 want dat is de grens voor obesitas. Bereken hier je BMI.
 • Kanker en de behandeling. Zowel bestraling als chemotherapie voor de behandeling van kanker kan de productie van zaadcellen ernstig beschadigen. Het risico van onvruchtbaarheid neemt toe als de bestraling dichter bij je testikels nodig is. Verwijdering van een of beide testikels door kanker heeft vanzelfsprekend ook invloed op je vruchtbaarheid.
 • Alcohol en drugs. Alcohol of drugsverslaving zijn niet goed voor je gezondheid en geven een verhoogde kans op verminderde vruchtbaarheid. Bepaalde geneesmiddelen kunnen ook bijdragen tot onvruchtbaarheid zoals bijvoorbeeld anabole steroïden. Deze stimuleren wel de spierkracht en de -groei, maar kunnen de testikels doen krimpen en de zaadcelproductie doen verminderen.
 • Andere medische aandoeningen. Een ernstig letsel of grote operatie kan van invloed kan zijn op de mannelijke vruchtbaarheid. Maar ook ziekten of aandoeningen, zoals diabetes, schildklier ziekte, het syndroom van Cushing of bloedarmoede hebben een invloed op je vruchtbaarheid.
 • Leeftijd. Vanaf je 35ste neemt je vruchtbaarheid steeds verder af naarmate je ouder bent. Helemaal onvruchtbaar vanwege leeftijd gebeurd zelden.
Blootstelling aan milieufactoren
Overmatige blootstelling aan warmte, toxinen en chemische stoffen kan de hoeveelheid zaadcellen verminderen. Dat kan direct door de aantasting door testiskanker maar ook indirect door je  hormonale systeem. Specifieke oorzaken zijn:

 • Pesticiden en andere chemische stoffen. Herbiciden en insecticiden kunnen vrouwelijke hormoon-achtige effecten in het mannelijk lichaam veroorzaken en kunnen verminderde productie van zaadcellen en zaadbalkanker veroorzaken. Blootstelling aan lood kan ook leiden tot onvruchtbaarheid.
 • Tabak roken. Het is wetenschappelijk aangetoond dat mannen die roken hebben een lagere hoeveelheid zaadcellen hebben dan mannen die niet roken.
 • Drugsgebruik. Cocaïne of marihuana kunnen het aantal en de kwaliteit van je sperma tijdelijk verlagen.
 • Oververhitting van je testikels. Als je veel naar de sauna of hot tubs gaat kan dat je lichaamstemperatuur verhogen en dat heeft een negatieve invloed op je sperma. Maar let ook op bij strakke onderbroeken. Je ballen hangen niets voor niets buiten je lichaam om de tempartuur te kunnen controleren. Strak ondergoed verhindert dat.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT