Kinderen maken: hoe het bij jou werkt

kinderen maken
Iedere dag maakt een gezonde man ongeveer 100 miljoen zaadcellen per bal en die worden bewaard in de bijbal. Al je erfelijke materiaal wordt samengebracht in miljoenen zaadcellen van maar 0,05 millimeter groot. Dat moet wel een ingewikkeld en ingenieus proces zijn dat in jouw lichaam gebeurt. Zou je niet zeggen als zo eens naar beneden kijkt.

Een nieuwe zaadcel doet er ongeveer 70 dagen over om rijp te worden en in staat te zijn een eicel te bevruchten. De optimale temperatuur voor de productie en rijping van zaadcellen is 35° en dus ongeveer 1,5 tot 2° koeler dan de rest van je lichaam. Daarom hangen je ballen aan de buitenkant.

spermatozoide kinderen makenJe maakt je hele leven voortdurend nieuwe zaadcellen aan maar de kwaliteit en hoeveelheid neemt wel af als je ouder wordt. Goed sperma is in criteria van de Wereld Gezondheidsorganisatie vastgelegd. Het zou, per zaadlozing, 2 ml of meer moeten zijn, met ongeveer 20 miljoen zaadcellen per milliliter en in totaal dus ongeveer 40 miljoen zaadcellen. 10 miljoen daarvan moeten snel vooruit bewegen en meer dan 70 % moet een normale vorm hebben.

In de praktijk blijkt dat 1 tot 2 miljoen goed beweeglijke zaadcellen in de baarmoeder voldoende kan zijn, waarvan er minimum 4% een ideale vorm heeft. Als de kwaliteit van jouw sperma beter is dan wordt de kans op bevruchting nog wat meer verhoogd. Maar als oorzaken onvruchtbaarheid is, dan nemen de kansen op een zwangerschap heel snel af.

Zaadblaasjes en prostaat
De zaadblaasjes en de prostaat maken spermavocht dat voor ruim 75% uit vloeistof bestaat. Het is een beetje zuur en dat geeft de karakteristieke geur. Je sperma moet ook wat zuur zijn omdat de lage zuurgraad in de vagina niet zo goed is voor zaadcellen.

Erectie
Om je zaad op de juiste plek te krijgen,om kinderen maken, is een voldoende erectie en een voorwaartse zaadlozing nodig. Je krijgt een erectie door een ingewikkelde samenwerking van zenuwen, bloedvaten en zwellichamen in je penis. En dat gebeurt door een seksuele prikkeling, die voor iedere man anders is, maar wel op hetzelfde neerkomt: je wil vrijen. Of eigenlijk: voortplanten.

Zaadlozing
Je zaadlozing bestaat uit 2 elkaar opvolgende reflexen:

1. het oorzaken onvruchtbaarheid van zaadcellen en zaadvloeistof naar de plasbuis
2. de uitstoot van het sperma uit de penis.

spermatozoide kinderen makenAls je een erectie krijgt dan zorgen de zenuwprikkelingen van de zaadleider en de zaadblaasjes voor een transport je sperma naar het begin van de plasbuis.
Als het begin van je plasbuis volloopt met sperma dan kom je klaar en is het moment van de zaadlozing niet meer te stoppen. Het sperma wordt naar buiten gespoten.

Hormonen
Als je zo bezig bent realiseer je je waarschijnlijk niet hoe complex de mannelijke voortplantingsfuncties zijn. Je bent man door het hormoon testosteron. Testosteron zorgt voor zin in vrijen en je potentie maar ook voor je baard, borsthaar of juist kaalheid.

Wat moet een zaadcel kunnen om kinderen maken?
Een gezonde zaadcel moet 12 tot 17 cm afleggen, vanaf de baarmoedermond, via de baarmoederhals, baarmoeder en eileider naar de vrije buikholte. Spermacellen kunnen normaal gezien ongeveer 48 uur lang een eicel bevruchten. De zaadcellen doen er ongeveer 5 minuten over om de eileider, waarin de bevruchting plaatsvindt, te bereiken.

Het transport van de zaadcellen wordt vergemakkelijkt door het baarmoederhalsslijm (cervixslijm) dat voor de zaadcellen na de eisprong zeer ‘spermavriendelijk’ is. Er vinden biochemische verandering plaats zodat het zaad de eicel kan bevruchten. Als de zaadcellen in de buurt van de eicel komen dan zorgen enzymen er voor dat de buitenste wand van de eicel doordringbaar wordt.

Het zal je wel duidelijk zijn dat je zaadcellen aan veel eisen moet voldoen om een eicel te kunnen bevruchten en kinderen maken. En helaas kan dat wel eens niet goed gaan.

spermatozoide-ob

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT