Vrouwelijke cyclus

Vrouwelijke cyclus

Vrouwelijke cyclus

De meeste koppels worden binnen een jaar zwanger. Soms duurt het echter veel langer dan een jaar en moet onderzocht gaan worden hoe je de kans op een zwangerschap kunt vergroten. Een van de eerste stappen in dit proces is het bewust vrijen op de dagen dat je partner het meest vruchtbaar is. Maar wanneer is dat? Hoe bereken je de cyclus van de vrouw? Vruchtbaarheid vrouw berekenen.

Wanneer is de vrouw vruchtbaar?

Iedere maand is de vrouw in principe enkele dagen vruchtbaar. De dag van de eisprong is de vrouw het meest vruchtbaar en is de kans op bevruchting het grootst. Dan kan je het beste vrijen om zwanger te worden. Om te kunnen achterhalen op welke dag de eisprong ongeveer plaatsvindt, moet je weten hoe lang de menstruatiecyclus van je partner is. De vrouwelijke cyclus begint op de eerste dag van de menstruatie en loopt door tot de eerste dag van de volgende menstruatie.

Vrouwelijke cyclusDe gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen maar hierin kunnen onderling grote verschillen zitten. Het merendeel van de vrouw heeft een cyclus van tussen de 24 en 35 dagen. Daarnaast hebben ook veel vrouwen een onregelmatige cyclus die elke maand dus in lengte verschilt. Een onregelmatige cyclus heeft als nadeel dat het lastig is om te bepalen wanneer de eisprong ongeveer gaat plaatsvinden. Een vruchtbaarheidscalculator kan je helpen de juiste periode te bepalen.

De vrouwelijke cyclus of menstruatiecyclus

Een vrouwelijke cyclus van 21 tot 35 dagen kan in principe als normaal beschouwd worden. Vrouwen met een regelmatige cyclus hebben vrijwel elke maand een eisprong en kunnen dus relatief eenvoudiger zwanger raken dan vrouwen met een onregelmatige cyclus. Elke menstruatiecyclus verloopt in twee fasen; de fase voorafgaand aan de eisprong en de fase erna.

In de eerste fase groeien en rijpen de eicellen en maken de eierstokken het hormoon oestrogeen aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies zich voorbereidt op een eventuele innesteling van een bevruchte eicel. De eerste fase bepaalt tevens de lengte van het menstruatiecyclus. De tweede fase van de cyclus, na de eisprong, duurt in principe altijd veertien dagen. In deze fase maken de eierstokken het hormoon progesteron aan. Door dit hormoon zal de baarmoeder een eventueel ingenesteld embryo niet afstoten. Hier is nog een pagina waar je de vruchtbare periode kan berekenen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT