Biologie bij mannen

Biologie: Hoe zat het ook al weer?
Het principe is eenvoudig. De vrouw maakt eicellen en de man zaadcellen. Breng een eicel en een zaadcel samen en een nieuw leventje kan zich ontwikkelen. So far so good. Maar het blijkt in de praktijk toch een nogal complex proces te zijn dat niet altijd zo vanzelfsprekend verloopt als je denkt en hoopt.

En als het niet een-twee-drie lukt dan kan het aan van alles liggen, zowel aan jou, als man, als aan je vrouw of aan beiden. Over hoe het bij vrouwen werkt lees je beter op mamaenmeer.be. Hier gaat het over de biologie bij mannen.

Zwanger worden
Als jullie een kinderwens hebben dan moet er gevreeën worden. Een zwangerschap ontstaat als een eicel bevrucht wordt door je spermacel. Je zaadcellen hebben echter een lange weg te gaan voordat ze bij een rijpe eicel komen.  En een vrouw is niet altijd vruchtbaar maar slechts een paar dagen per maand. De kans op een zwangerschap is daarom afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de timing van de geslachtsgemeenschap (sperma overleeft maximaal vier dagen in het vrouwenlichaam) en de kwaliteit van je zaadcellen en de eicellen van je vrouw.

biologie

 

1. Eierstok
2. Richting van het zaad
3. Eileider
4. Baarmoeder
5. Baarmoederhals
6. Vagina
7. Penis

 

De samensmelting (bevruchting of conceptie) wordt een zwangerschap als er 4 stappen succesvol doorlopen zijn: de eisprong, de bevruchting, de deling van de bevruchte eicel en de innesteling van de bevruchte eicel in de baarmoeder. En in al die stappen kan het wel eens misgaan

De eisprong
Een vrouw heeft gemiddeld 1 keer per 28 dagen een eisprong of ovulatie. Ze maakt dan een verse eicel die, uit de eierstokken, terechtkomt in de eileider. En daar blijft de eicel ongeveer één dag in leven. Dat is niet lang maar jouw zaad houdt het wel 4 dagen vol dus er is wel wat extra tijd. Wordt de eicel dan bevrucht door een van jouw zaadcellen dan kan er een zwangerschap komen. Ben je niet op tijd dan sterft de eicel af en verlaat het met de volgende menstruatie het lichaam van je vrouw. Jammer want nu duurt het weer een maandje voor de volgende kans.

Zwangerschap
Als jouw zaadcel een eicel bevrucht heeft dan nestelt het geheel zich in de baarmoeder waarna de cellen zich gaan delen en zo in ongeveer 40 weken een kindje wordt. Ongelooflijk eigenlijk. Hoe dat hele proces werkt kan je hier lezen.

De kans op een zwangerschap bij een gezonde vrouw die jonger dan 30 jaar is, is ongeveer 20%. Dus eigenlijk niet zo heel veel. En als je partner ouder wordt dan neemt de vruchtbaarheid ook steeds verder af. Gemiddeld duurt het tot 6 maanden voordat je vrouw in verwachting raakt. Duurt het langer dan 6 maanden dan zouden jullie er eens moeten over nadenken om bij de dokter langs te gaan om te zien of er iets bijzonders aan de hand is.

Op tijd vrijen
Om de kans op een zwangerschap te verhogen moeten jullie dus vrijen 3 dagen voor en een dag na de eisprong. En beter nog iedere dag rond de verwachte eisprong. Alleen dan kan je vrouw bevrucht worden. Jullie moeten dus weten wanneer de eisprong is. Er zijn allerlei verschillende methoden om de ovulatie bij je partner te weten. Hier lees je daar meer over.

Tot zover de theorie over de biologie bij mannen en de vruchtbaarheid. Of lees meer over de advanced theorie.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT