Bevruchting: advanced theorie

Bevruchting
De spermacel
Jongens beginnen tijdens de puberteit met het aanmaken van sperma onder invloed van diverse hormonen waarvan testosteron de belangrijkste is. De aanmaak van zaadcellen gaat het hele leven door, hoewel er na het veertigste levensjaar wel minder spermacellen aangemaakt worden die daarnaast van mindere kwaliteit zijn. Maar een man is in theorie zijn hele leven vruchtbaar.

Bij een gemiddelde zaadlozing wordt er ongeveer twee tot zes milliliter sperma geproduceerd. Bekende popbands als ‘10cc’ en ‘The Lovin’ Spoonful’ zouden hieraan hun namen ontleed hebben?! Elke milliliter sperma bevat circa 50 tot 150 miljoen spermacellen. De spermacel is qua uiterlijk vergelijkbaar met een kikkervisje en is circa 0,05 millimeter lang. De staart van de spermacel wordt gebruikt om zich mee voort te bewegen, het kopje bevat de genetische informatie.

Op weg naar de eicel
Als je een Kinderen maken hebt dan worden je zaadcellen met een snelheid van ongeveer 16 kilometer per uur uit je penis gespoten. De zaadcellen zitten zich in een waterachtige vloeistof waarin suikers zitten die de energie leveren om de lange weg naar de baarmoeder te maken. De snelste zaadcel doet er toch wel zo 3 kwartier over om in de buurt van de eicel te komen. De langzame zaadcellen zijn wel 12 uur onderweg. Maar niet al je zaadcellen bereiken hun doel. Sommigen sterven onderweg, verdwalen of verdwijnen weer uit de vagina. Niet meer dan slechts enkele honderden zaadcellen kunnen de eileider met de eicel bereiken.

Bevruchting

1. Beschermende laag
2. Kern (nucleus)
3. Eicel
4. Kop
5. Staart
6. Zaadcel

Het bereiken en bevruchten van een eicel is geen gemakkelijke opgave. Eerst moeten je zaadcellen actief worden om de eicel te kunnen bevruchten. Dat gebeurt onder invloed van de slijmvliezen in de baarmoeder.
Maar ook de weg is lang en niet gemakkelijk. Als je vrouw klaarkomt na jouw zaadlozing dan zorgen de samentrekkende bewegingen ervoor dat je zaadcellen als het ware naar binnengezogen worden. Een extra reden om je vrouw eens extra goed te verwennen.

Maar ook de baarmoeder zorgt ervoor dat, tijdens de vruchtbare periode, de zaadcellen makkelijker bij de eileider kunnen komen. Het baarmoederslijmvlies is dan wat dunner en wateriger en de baarmoederhals is iets verwijd om de toegang te vergemakkelijken. En tenslotte werken de eileiders ook mee door een slijm aan te maken dat je spermacellen kan voeden als de eisprong nog niet heeft plaatsgevonden. Dus even goed verzorgd op de plaatst rust.

Timing
Timing is van essentieel belang als jullie een kindje willen. Bevruchting vindt alleen plaatst als jouw zaadcellen precies op tijd bij een rijpe eicel aankomen. Je zaadcellen leven maximaal 4 dagen in het lichaam van je vrouw en is er dus wel wat extra tijd voor de bevruchting. Tot maximaal 4 dagen vrijen voor de eisprong geeft dan de meeste kans op succes.

De bevruchting
Slechts een heel klein percentage van jouw miljoenen zaadcellen volbrengen de reis naar de eileider. En dan nog is succes niet verzekerd. De eicel is omgeven met steuncellen, een buitenwand en een beschermende laag die ook nog eens doorboort moeten worden. Normaal slaagt er slechts één eicel in om uiteindelijk bij de eicel te komen. Op dat belangrijke en unieke moment smelt de kop van de spermacel samen met de kern van de eicel en heeft er een bevruchting plaatsgevonden. De eicel werpt dan direct een chemische barrière op zodat er niet meer spermacellen binnen kunnen treden.

De celdeling
Als de eicel en spermacel dan versmolten zijn begint het nieuwe leven. De eicel en spermacel vormen dan samen één cel die 46 chromosomen bevat: 23 van de moeder, 23 van jou. Deze worden vervolgens ook gemengd waardoor de genetische opmaak gemiddeld wordt. Binnen enkele uren na de bevruchting begint de celdeling en daarmee ook de groei van het nieuwe leven. Tot zover de Advanced theorie.

Van dit romantische moment hebben jullie geen weet. Maar van de volgende 40 weken wel!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT