9 maanden zwanger

9 maanden zwanger: week 34

9 maanden zwanger week 34Je baby is nu ongeveer 42,5 cm en weegt ongeveer 2.250 gram. De tijd lijkt vooruit te kruipen met nog anderhalve maand voor de bevalling. De baby kan geen kant meer uit in de baarmoeder en de bewegingen worden steeds krachtiger.

Hebben jullie al een onderlegger op de matras op je bed liggen, voor het geval de vliezen breken?

Jullie kindje kan nu via de buik al echt licht en donker onderscheiden en knippert met de ogen bij fel licht. Waarschijnlijk is je vrouw al met zwangerschapsverlof thuis. In Belgie is het gebruikelijk dat je vrouw 15 weken verlof krijgt. Is het met haar werk haalbaar dan is het misschien mogelijk om iets langer door te werken voor de bevalling, zodat ze nadien iets langer verlof kan nemen. Het zal wennen zijn de hele dagen thuis te zijn, als ze voorheen volledig werkte.

Laat haar die tijd goed gebruiken om te rusten en om nog wat lichte klusjes te doen. Jullie kunnen bijvoorbeeld alvast de enveloppen van de geboortekaartjes schrijven. Of misschien zelf suikerbonen maken om aan het bezoek, die op kraamvisite komt, te geven. Maak een lijst met belangrijke telefoonnummers zoals nummer van de vroedvrouw, de eerste hulp en de mensen die je na de bevalling direct wilt bellen. Door de spanning van de geboorte ben je de nummers op het belangrijke moment misschien vergeten. Leg de lijst op een makkelijke plaats.

Je vrouw hoeft niet thuis te blijven in afwachting voor de bevalling. Dit maakt alleen dat de tijd langer duurt.

9 maanden zwanger: week 35

9 maanden zwanger week 35Je baby is nu ongeveer 43,5 cm en weegt ongeveer 2,5 kilo. Jullie kindje komt deze laatste periode nog ongeveer een halve kilo aan. In lengte groeit je kindje een stuk minder hard en wordt voornamelijk alleen maar dikker. De baby heeft nu echt de definitieve houding voor de bevalling aangenomen. Normaal gesproken is dit met het hoofdje naar beneden. Bij ongeveer drie op de honderd vrouwen is er spraken van een stuitligging. Heel zelden licht de baby overdwars.

Hebben jullie alles klaar voor de baby. En heb je ook het valiesje klaar voor het geval ze naar het ziekenhuis moet? Je kindje gaat nu een echt vetlaagje vormen. De nageltjes beginnen al echte nageltjes te worden en ook het haar begint meer te groeien. Vertrouwd de arts het verloop van de zwangerschap niet helemaal, dan worden jullie misschien even naar het ziekenhuis doorverwezen voor het maken van een extra echo of CTG. Ze krijgt dan twee banden om haar buik waarmee de hartslag van jullie kindje een tijdje in de gaten wordt gehouden. En ook registreert het apparaat of ze misschien al weeën heeft. Bij weeën zal in dit stadium niet meer gauw voor weeënremmers gekozen worden en kan de bevalling gaan beginnen.

9 maanden zwanger: week 36

9 maanden zwanger week 36Je baby is nu ongeveer 45 cm en weegt ongeveer 2.900 gram. De laatste maand van de zwangerschap is begonnen. De tijd lijkt steeds trager voorbij te gaan. Als je vrouw voorheen werkte is ze nu met zwangerschapsverlof thuis. Het is goed mogelijk dat ze al zo met de bevalling bezig is, dat ze bij elk krampje of kriebel denkt dat het weeën zijn. Maar ze hoeft niet bang te zijn als ze eenmaal weeën heeft, dat zal ze dat zeker en vast merken.

De baby is nu bijna helemaal klaar om geboren te worden. Als je kindje nu geboren zou worden dan kan het nog wel moeite met de ademhaling hebben en zal dan misschien nog wel de couveuse in moeten.
Je kindje gaat indalen in het bekken van je vrouw. Als het kindje volledig is ingedaald dan geeft dit een raar gezicht alsof haar buik heel laag zit. Na het indalen heb van het kindje komt er vaak wel weer wat meer ruimte zodat ze minder last heeft van haar maag en weer gemakkelijker kan ademhalen.

De vroedvrouw houdt goed in de gaten of het kindje goed indaalt. Als je vrouw al meer kindjes heft gekregen, dan kan het kindje pas bij de bevalling indaalt. Als jullie kindje nog niet ingedaald is bij het breken van de vliezen dan wordt het advies gegeven te gaan liggen om te voorkomen dat de navelstreng uitzakt in de bekken en dan beklemt raakt. De baby krijgt dan geen zuurstof meer via het bloed.

Als het bekken van je vrouw te nauw is kan hierdoor het kindje niet indaalt. De arts of vroedvrouw kan dat bij onderzoek vaststellen en de bevalling zal dan via een keizersnede moeten plaatsvinden.
Via een echo wordt vaak gecontroleerd wat de ligging van de placenta is. Als de placenta voor de baarmoedermond ligt kan de geboorte niet op natuurlijke manier plaatsvinden. Bij 1 op de 170 zwangerschappen komt dit voor. Soms ligt de placenta een stukje voor de baarmoedermond in het begin van de zwangerschap. maar wordt dan mee omhoog getrokken als de baarmoeder groeit.

9 maanden zwanger: week 37

9 maanden zwanger week 37De baby is nu ongeveer 46,5 cm en weegt ongeveer 3.100 gram en is bijna klaar voor de bevalling hoewel een weekje langer zou nog goed is voor de rijping van de longetjes. Als je vrouw nu zou bevallen, zal ze waarschijnlijk naar het ziekenhuis moeten. Hoewel je een uitgerekende datum hebt is het heel normaal als het kindje tussen week 37 en week 42 geboren wordt.

Je kindje heeft niet meer veel ruimte en zit opgevouwen in de buik van je vrouw en het beste met het hoofdje naar beneden. Doordat de baby niet meer zoveel ruimte heeft, kan het dus niet meer zoveel bewegen. Veel baby’s zijn ook heel rustig vlak voor de geboorte.

Veel vrouwen krijgen aan het eind van de zwangerschap een overdreven goesting om het huis te poetsen en klaar te maken voor de baby. Dit wordt nestdrang genoemd. Laat haar niet teveel doen want dat is niet prettig voor de kleine en ook niet voor haar. Als ze teveel doet in huis dan zal haar lichaam reageren met pijn in de rug, bekken of opgezwollen voeten.

Het schedeltje van jullie kindje is al wel harder geworden maar je kan nog duidelijk de schedeldelen onderscheiden. Deze zijn er zodat de beenderen tijdens de bevalling iets over elkaar heen kunnen schuiven, waardoor het hoofdje door het geboortekanaal past. De kleine fontanel sluit zich rond de achtste maand na de geboorte. En de grote fontanel is vaak voor het tweede levensjaar gesloten. Tijdens de controles na de geboorte zal regelmatig de fontanel van je kindje straks gecontroleerd worden.

Aan de fontanellen is te zien of jullie kindje voldoende vocht binnen krijgt. Is dit niet het geval dan heeft je kindje een diep gelegen fontanel. Ook wordt gecontroleerd of de fontanel niet te snel dicht groeit, want het hoofdje moet nog veel meegroeien met de groter wordende hersenen.

9 maanden zwanger: week 38

9 maanden zwanger week 38Je baby is nu ongeveer 48 cm en weegt ongeveer 3.200 gram. De baby is helemaal klaar voor de geboorte. De meeste kindjes worden geboren tussen de 38ste en 42ste zwangerschapsweek. Het kan dus best nog wel een paar weekjes duren. Gaat het met de gezondheid van je vrouw en je kindje goed, dan is er geen reden om in te grijpen en mag ze dus gewoon nog van de laatste loodjes genieten.

Je kindje oefent al echt de ademhaling en het donslaagje is al geheel verdwenen. Twijfelen jullie eraan dat de vliezen misschien gebroken zijn of dat er misschien een klein scheurtje in zit, probeer dan wat vocht op te vangen. Er bestaan teststaafjes waarmee de vroedvrouw kan controleren of het om vruchtwater gaat. Is het vruchtwater niet helder van kleur maar groenig dan heeft je kindje meconium in het vruchtwater geloosd.

Dit is een reden om haast achter de bevalling te zetten want jouw kindje kan het benauwd krijgen. Je kindje is in 280 dagen uitgegroeid van een eicel naar een volledig kindje. Alles is klaar. Zelfs de nageltjes zijn al zo lang dat ze zich na de geboorte lelijk kunnen krassen. Helaas mogen de nageltjes nog niet direct geknipt worden.

9 maanden zwanger: week 39

9 maanden zwanger week 39Je baby is nu ongeveer 49 cm en ongeveer 3.300 gram. Het is nu alleen nog afwachten wanneer de bevalling op gang komt, de baby is er helemaal klaar voor en hopelijk je vrouw ook. De kleintje maakt al ontlasting aan dit noem je meconium en dit is een taaie zwarte ontlasting.

Is het vruchtwater bij de bevalling niet helder van kleur maar groen, dan heeft je kindje al meconium in het vruchtwater geloosd Je vrouw moet dan zeker naar het ziekenhuis omdat er namelijk gevaar is dat je kindje hierdoor zuurstof te kort komt.
Je vrouw kan de slijmprop, die de baarmoeder afsluit, al verliest. Dit wil niet zeggen dat ze direct gaat bevallen maar wel dat de baarmoedermond zich klaarmaakt voor de bevalling. Het verliezen van de slijmprop is geen reden de vroedvrouw te waarschuwen.

Als ze bloed verliest, als de vliezen gebroken zijn, als ze weeën heeft of als je kindje nog maar weinig beweegt (door de weinige ruimte en door het voorbereiden op de bevalling beweegt een kindje vaak ook veel minder) dan contacteer je het bestel de vroedvrouw.
Je bent nu bijna papa!

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT