Voornaam kiezen

Voornaam kiezen
De voornaam kiezen. Lastig zat, want er is veel keuze. Er zijn duizenden, zo niet miljoenen namen. Hoe kies je daar in vredesnaam een geschikte voornaam uit? De helft van de namen kun je schrappen vanwege niet leuk, ouderwets, rijmt op je familienaam, vind je vrouw niet goed, lijkt teveel op je iemand die niet mag …….

Tips voor een voornaam kiezen:

Tip 1: maak het jezelf niet te moeilijk met een voornaam kiezen. De helft van de namen kun je schrappen als je van tevoren weet of het een jongensnaam of een meisjesnaam moet bedenken. Bij de 20-weken-echo vraag je dus gewoon of het een jongen of een meisje wordt. Dat scheelt weer de helft.

Tip 2: maak het jezelf nog makkelijker door te kijken welke namen er in de top 10 van de afgelopen jaren staan. Die namen zijn niet voor niets populair. Blijkbaar zijn dat hele leuke namen. En wees niet bang dat straks je zoon of dochter bij iemand in de klas zit met dezelfde naam. Hoe erg zal dat zijn? Daar ga je echt niet dood van.

Voornaam kiezenIk ken overigens iemand met een hele aparte naam: Nimke. Laten we eerlijk zijn, dat hoor je niet zo vaak. Eén keer raden hoe een ander meisje uit haar klas heet. Juist, Nimke. En een ander meisje in diezelfde klas heet Nienke. Van de top 10 namen van dat jaar zit er alleen een Lisa in haar klas. Dus geen enkele Sanne, Emma, Anna, Iris, Anouk, Eva, Julia, Lotte of Isa. En dat terwijl volgens Nimke’s ouders “de halve wereld” zo heette.

Tip 3: makkelijk te schrijven
Om bij Nimke te blijven: bijkomend nadeel van haar (zogenaamd) bijzondere naam is dat ze haar hele leven lang haar naam twee of drie kan zeggen als ze iemand ontmoet.
“Hoe heet je?”
“Nimke”
“Hoe?”
“Nimke”
“Nienke?”
Nee, Nimke”
Om maar te zwijgen over het feit hoe vaak ze later haar naam zal moeten spellen. Waarom hebben die ouders dat kind geen normale naam gegeven?

Wat is nog meer not done bij een voornaam kiezen

  1. Combinaties van namen zoals Jan-Willem en Pieter-Arie kan echt niet meer. Als je beide vaders wilt vernoemen is dat prima, maar doe er dan alsjeblieft één tegelijk.
  2. Let ook een beetje op de combinatie met je achternaam. Als je Vliegen heet met je achternaam, noem je kind dan geen Sietse. En als je Lam heet, is Constant niet zo’n handige naam voor je kind.
  3. Ook met initialen moet je oppassen. In Waregem bijvoorbeeld heb je een bakker die W. Pot heet. Zijn echte initialen schijnen W.C. Pot te zijn…
Controleer op internet ook altijd even voor de zekerheid de betekenis van een naam. Je zult niet de eerste zijn die zijn kind een mooie exocitische naam geeft en achteraf blijkt dat dat een benaming is voor een spannend standje of een geslachtsdeel. De les: wees zorgvuldig bij een voornaam kiezen en volg deze tips.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT