Luierwissel voor newbie’s

Luierwissel voor newbie's
Als nieuwbakken vader een luierwissel bij je baby doen, zal in het begin best even wennen zijn. Je moet er ook aan wennen dat baby’s altijd op de meest onverwachte, en soms onmogelijke, momenten een nieuwe luier nodig hebben. Wanneer je net wilt gaan eten bijvoorbeeld of wanneer je net in de auto stapt om weg te gaan, beter om toch eerst maar de pamper te verschonen!

De babyhuid is zeer teer en de kaka kan al snel wondjes gaan veroorzaken indien je de luier niet direct verschoont. Luieruitslag ligt op de loer als je de luierwissel slordig doet.

Luierwissel voor newbie'sGoed, hier komt onze minicursus luierwissel!
Je legt je baby op een stabiele ondergrond om te verschonen, bij voorkeur gebruikmakend van een verschonings- of aankleedkussen. Deze voorkomt dat je baby niet onverwacht kan wegrollen. Let er ook op dat je kindje niet op de tocht ligt. Voordat je begint leg je alles binnen handbereik zodat je niet weg hoeft te lopen om nog iets te halen.

Wat heb je nodig

  • luiers (meer dan één dus, het kan gebeuren dat je net de luier hebt verschoont en dan wordt deze al weer volgepoept, kun je fijn opnieuw beginnen)
  • doekjes om de babybilletjes mee schoon te maken
  • billencreme of –zalf ter behandeling van de luieruitslag
  • schoon rompertje en kleertjes
  • een handdoek ingeval alles wordt onder geplast
Wanneer je de luier losmaakt, gebeurt het bijna standaard dat je baby nogmaals gaat plassen, maak de luier eerst een beetje los en laat hem nog even zitten om deze plas ook op te vangen. Indien je een zoon hebt kan het gebeuren dat hij je anders onder plast. Bij een zoon dien je ook onder het piemeltje schoon te maken en dien je erop te letten dat het piemeltje naar beneden wijst wanneer je de luier sluit.

Bij een dochter maak je schoon van voren naar achteren anders komt er poep in de vagina en maak ook tussen de schaamlipjes schoon. Zinkzalf of Sudocreme is onmisbaar voor rode babybilletjes of babygeslachtsdelen, je kunt deze gerust rijkelijk op de huid smeren, het zal de huid alleen maar sneller doen genezen.

Daarna doe je de luier om, pas op dat hij niet te strak of te los zit, de leuke sticker dient aan de voorkant te zitten. Dan doe je het rompertje aan, deze zorgt ervoor dat de luier beter op zijn plaats blijft. Tot slot de kleertjes aan en …. jouw kindje kan er weer even tegenaan. Ruim alles pas op als je de baby hebt weggelegd.

Zoals bij alles, geldt ook hier oefening baart kunst! Hoe vaker je een luier verwisselt hoe beter het gaat. Succes Papa!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT