De eerste weken als papa

De eerste weken als papa
In alle culturen spelen de eerste dagen na de bevalling een cruciale rol. De vrouw wordt als moeder flink in de watten gelegd. Ze wordt gemasseerd, gebaad en moet goed eten en rusten om weer op krachten te komen. In bepaalde gemeenschappen mag ze de eerste weken het huis zelfs niet uit. Dit heeft alles te maken met de tijd die ze nodig heeft om te herstellen van de bevalling en te wennen aan het leven met een kleintje.

In culturen waar het normaal is dat grote families bij elkaar te wonen, is de zorg gedeeld en nemen oma’s, schoonmoeders en schoonzusters de taken op zich in de periode waarin de vrouw aansterkt. In ons land is dat een anders. Koppels leven vaak op zichzelf en zijn dan ook op elkaar aangewezen. Om je vrouw de ruimte te geven zich te herstellen, moet jij als kersverse vader ervoor zorgen dat jij bepaalde taken op je neemt om haar alle ruimte en rust te gunnen die zij nodig heeft.

De eerste weken als papaGezond eten
Raak niet over je toeren als je voor elke wisje wasje de deur uit wordt gestuurd. Dingen zoals babyspulletjes kopen die ineens nodig zijn en waarvan jij het bestaan niet eens vermoedde. Zorg er daarom voor dat de voedingskast goed is gevuld en dat je vrouw gezond eet, vooral als ze de baby aan de borst legt. Als het goed is hebben jij en je vrouw de tekst die op de geboortekaartjes moeten komen al klaar liggen. Zie erop toe dat die tijdig worden gedrukt en verstuurd. Als je slim bent, heb je ruim voor de bevalling samen met je vrouw de enveloppen al geadresseerd.

Afspraken voor bezoek
Ineens een heleboel mensen over de vloer? Dat kan misschien onaangenaam zijn of je zelf in paniek brengen. Mensen die de teentjes van je kleintje komen tellen zijn leuk, maar teveel is nooit goed. Zorg ervoor dat je goede afspraken maakt over bezoektijden met genoeg ruimte voor jullie drietjes alleen. Een belangrijke rol die jij als vader zeker moet vervullen, is de aangifte van geboorte bij de burgerlijke stand. Dit moet binnen drie dagen na de bevalling gebeuren. Zijn jullie niet getrouwd en heb je het kindje niet als ongeboren vrucht erkend? Dat kan alsnog bij de geboorteaangifte.

Vastleggen van een unieke tijd
Over de zorg van en voor de baby moet je je niet te druk maken. Je zal merken dat je het al doende gaat leren en er na verloop van tijd veel plezier aan beleeft. Zorg er voor dat je zo min mogelijk mist want niets is zo geweldig als de ontwikkeling van je pasgeboren kind van dichtbij beleven. Je wilt later niet een van die vaders zijn die met spijt in zijn stem moet vertellen dat hij het te druk had met werk.

Neem de tijd om je nieuw gezinslid te leren kennen. Zowel voor jou als voor je baby is dit een volledig nieuwe situatie. Geef veel liefde en aandacht aan je baby, hij of zij heeft dat nodig om snel te wennen.

Probeer ook op gezette tijden foto’s en video’s te maken van je kind. Vergeet niet om ook je vrouw in haar nieuwe rol daarin mee te nemen. Voor je met je ogen kan knipperen is de babytijd voorbij en de herinnering vervaagd na verloop van tijd. Wat blijft zijn de opnamen. Daarbij is het geweldig om samen met je kind later naar zijn of haar babytijd te kijken.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT