Kinderziektes: Mazelen

Kinderziektes: Mazelen
Mazelen is een typische kinderziekte die meestal voorkomt tussen de leeftijd van één en zes jaar. Het is een bijzonder besmettelijke, virale infectie waar veel kinderen mee te maken krijgen. Lees dit artikel om alles te ontdekken over deze vaak voorkomende infectie en hoe je je kind kan helpen.

Kinderziektes: MazelenHoe herken je mazelen?

Typisch voor mazelen zijn kleine rode vlekjes op de huid, eerst achter de oren en later op de rest van het lichaam. De uitslag gaat gepaard met koorts, hoesten, rode, ontstoken ogen en een loopneus. Kinderen met mazelen voelen zich meestal erg ziek en lusteloos.

De incubatietijd is 7 tot 14 dagen. Al vier dagen eerder is het kind al besmettelijk voor de naaste omgeving. Het virus kan zich makkelijk verspreiden via lucht, waardoor je extra aandachtig moet zijn met hoesten, niezen en kuchen van je kindje.

Hoe worden mazelen behandeld?

Aangezien het om een virale infectie gaat, valt er eigenlijk niet zo veel te doen tegen mazelen. De ziekte duurt meestal zo’n twee weken en gaat vanzelf weer over. Het enige wat je kan doen is de symptomen verzachten: het neusje vrijmaken, de koorts laag proberen te houden en zorgen voor voldoende rust. Gelukkig hoeft je kind deze ziekte niet door te maken, want er bestaat een doeltreffende vaccinatie.

Het vaccinatieschema van Kind en Gezin voorziet een prikje op de leeftijd van tien maanden en een herhalingsinenting tussen de leeftijd van tien en dertien jaar. Mazelen kan je maar één keer krijgen. Wie de ziekte doorgemaakt heeft of gevaccineerd werd, is er levenslang tegen beschermd. Wist je dat indien je een vaccinatie krijgt nadat je al geïnfecteerd bent met mazelen, dat het vaccin ook zal werken? Zolang de vaccinatie binnen de drie dagen na infectie plaats vindt. Laat je kind dus zeker op tijd vaccineren.

Besmetting

De ziekte is bijzonder besmettelijk en wordt overgedragen via direct contact, maar ook via de lucht. Een ziek kind is besmettelijk vanaf een aantal dagen voor tot zo’n vier dagen na het uitbreken van de rode vlekjes. Na besmetting duurt het nog even voor de ziekte uitbreekt. Vaak heeft een patiëntje dus al anderen besmet voor hij zelf ziek wordt. Omdat je kindje dus al ziek kan zijn donder dat je het weet en misschien al andere kindjes besmet heeft, zou je kunnen denken dat je het ook niet hoeft thuis te houden.

Toch is het kind vaak te ziek om naar de crèche of de onthaal moeder te gaan. Heb je zelf als kind geen mazelen gehad en ben je zwanger? Dan moet je – in de mate van het mogelijke – opletten dat je niet besmet raakt. Mazelen tijdens de zwangerschap kunnen immers leiden tot vroeggeboorte, een miskraam of afwijken bij je baby.

Complicaties

In sommige gevallen kan het gebeuren dat mazelen overgaat naar een andere ziekte zoals een long- of een middenoorontsteking. Dat gebeurt in 10 tot 20% van de gevallen. Er is ook nog een tweede complicatie waar 0,1% mee te maken heeft, en dat is de zo gevreesde hersenontsteking.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT