Zet je schrap: verandering als papa

verandering als papa
Niet zomaar zeggen mensen dat goede dingen tijd nodig hebben. Dit geldt ook voor de komst van een kleintje. Stel je eens voor dat je van de ene op de andere dag papa werd! Gelukkig gaat dat niet zo en heb je tenminste negen lange maanden de tijd om helemaal aan het idee te wennen en je schrap te zetten voor de verandering als papa in je leven.

En dacht je dat je helemaal klaar was om je kleintje goed voorbereid in je armen te sluiten? Bij de meeste vaders pakt dat een tikkeltje anders uit. Het begint allemaal pas als de baby er eenmaal is. Ook al heb je de zwangerschap samen met je partner gepland, er kunnen zich altijd momenten voordoen dat je begint te twijfelen aan het besluit.
verandering als papaAls man en vrouw ben je misschien nauwelijks aan elkaars gewoonten gewend geraakt of je kunt opnieuw beginnen met de komst van je baby. De verandering als papa wordt dan wel duidelijk.

Mentaal voorbereiden
Tijdens de negen maanden kun je je, als aanstaande vader, mentaal beginnen voor bereiden op de veranderingen in je leven en jullie relatie. Door mee te gaan naar de reguliere medische controles, contact te maken met de baby in de buik van je partner en actief mee te doen aan de inrichting van de babykamer en spullen die er allemaal moeten worden aangeschaft, blijf je nauw betrokken en zal de verandering meevallen.

Het idee dat je niet alleen in het schuitje zit, kan ook een opkikker zijn. Sluit je daarom aan bij praatgroepen met aanstaande vaders. Als dat je niks lijkt, kun je, je twijfels en onzekerheden ook met partner bespreken of advies vragen aan vrienden die al in het schuitje hebben gevaren. De realiteit leert dat aanstaande ouders zich vaak meer druk maken dan nodig is. Na de komst van de baby komt alles meestal op zijn pootjes terecht en kun je, je vaak niet voorstellen hoe het leven zonder dat kleine warme bundel in je armen eruitzag.

Niet te optimistisch
Maar dat wil ook niet zeggen dat je, je te optimistisch moet opstellen. Als je alleen maar aan een kirrende baby denkt met wie je alleen leuke momenten zal beleven, dan zul je lelijk op je neus kijken. De eerste weken kunnen een ware teleurstelling zijn en de huilbuien nachtmerries. Weet dat een baby niet alleen vreugde en gezelligheid met zich meebrengt, maar ook zorg en verantwoordelijkheid. Je leven verandert voorgoed: je wordt van zoon nu eindelijk vader en dat is een grote verandering als papa.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT