Vier redenen waarom je maar beter foliumzuur in huis haalt

Papa worden is geen eenvoudige taak. Een handige overlevingsgids is dan altijd welkom. Al vooraleer de bevruchtingsdaad er was, vroeg vrouwlief jou waarschijnlijk of je toch niet even wat foliumzuur kopen wou. Als goede toekomstige papa twijfelde je uiteraard geen seconde en trok je naar de kruidenierszaak. Maar waarom is foliumzuur nu eigenlijk zo belangrijk? Hieronder vind je vier redenen waarom je er inderdaad goed aan deed om foliumzuur in huis te halen.

# 1. Foliumzuur voorkomt een open ruggetje

Foliumzuur speelt een cruciale rol in de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Een tekort aan foliumzuur kan dan ook verregaande gevolgen hebben. Zogenoemde neuralebuisdefecten zijn daar geen onbelangrijk voorbeeld van. Het gaat om afwijkingen van het centraal zenuwstelsel die vier weken na de bevruchting ontstaan omdat de neurale buis onvolledig sluit.

Het open ruggetje is het meest voorkomende voorbeeld van zo’n afwijking. Bij zo’n open ruggetje sluiten de ruggenwervels niet goed. Afhankelijk van waar de open rug zich situeert, kan het in verregaande beperkingen resulteren. Invaliditeit is meestal het logisch gevolg. Bovendien zijn er ook tal van andere aandoeningen aan het open ruggetje gerelateerd, zoals waterhoofd en klompvoet. Onderzoek heeft aangetoond dat foliumzuur een cruciale rol speelt bij het voorkomen van het open ruggetje. Daarom haal je het dus maar beter in huis.

# 2. Foliumzuur voorkomt een open schedel

Het open ruggetje is dan wel het meest voorkomende voorbeeld van een neuralebuisdefect, maar de ernstigste vorm is nog steeds een zogenoemde open schedel. Bij zo’n open schedel ontbreken delen van de hersenen. Heel vaak resulteert het in een doodgeboorte. In het andere geval zal het kind vrij snel na de geboorte overlijden.

# 3. Gezonde voeding alleen volstaat niet

Onderzoek heeft aangetoond dat een dagelijkse inname van 400 µg foliumzuur cruciaal is om neuralebuisdefecten te voorkomen. Gelukkig vinden we foliumzuur ook in voeding terug. Denk bijvoorbeeld aan groene groenten maar ook aan graanproducten, vlees en zuivelproducten. Dit volstaat misschien wel voor volwassenen die slechts 200 µg foliumzuur per dag nodig hebben, maar niet voor zwangere vrouwen.

De gewone gevarieerde voeding levert immers slechts 168 tot 325 µg foliumzuur per dag op, zo blijkt uit Europese statistieken. Door een dagelijks supplement van 400µg in te nemen voor de conceptie tot minimaal twaalf weken erna, heeft de zwangere vrouw dan weer 100% zekerheid. Natuurlijk blijft gezonde voeding voor de mama ook nadien heel belangrijk.

# 4. Voldoende foliumzuur innemen heeft ook voordelen voor mams (en paps)

Een tekort aan foliumzuur kan eveneens resulteren in een aantal nadelige gevolgen voor de zwangere vrouw. Een futloos gevoel, moeheid, depressieve gevoelens en een verzwakt afweersysteem zijn daar slechts enkele voorbeelden van. In het eerste trimester van de zwangerschap, waar hormonen graag de bovenhand nemen, worden dergelijke aspecten bovendien alleen nog maar versterkt.

Maar dat hoeven we jou vast niet te vertellen, want als man ben je vaak het eerste slachtoffer van opspelende hormonen. Foliumzuur helpt alvast een en ander te milderen. En dat brengt ook voor jou extra rust, waardoor je het inderdaad maar beter in huis haalt.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT