De eerste keer alleen voor je kindje zorgen

voor je kindje zorgen
En dan plotseling, vertelt je partner je dat ze wil gaan shoppen met een vriendin, of jij even op jullie baby wilt passen. De eerste keer alleen voor je kindje zorgen. Scary… De eerste keer helemaal alleen met je zoon of dochter!

Vanaf het moment van de geboorte tot nu zijn je vrouw en baby onafscheidelijk geweest en dan sta je er alleen voor. Het belangrijkste is dat je je hoofd koel houd, geen paniek, dat kunnen we niet gebruiken.

Om je voor te bereiden de eerste keer alleen voor je kindje zorgen hebben we wat tips op een rijtje gezet.

voor je kindje zorgenAllereerst zorg je dat je genoeg luiers, voeding, verzorgingsmiddelen en wat al niet meer nodig is om je baby gelukkig te houden, bij de hand hebt. Verschoon de luier regelmatig, je baby houdt niet van een natte luier voor langere tijd.

Vergeet de tijd, je baby bepaalt de tijd. Zorg geven aan je kindje vergt al je aandacht, tenminste als zij of hij wakker is. Vergeet het dus om even nog snel die email te beantwoorden, geen lange telefoongesprekken of dat programma op tv te zien. Geniet van de tijd samen en de mogelijkheid een goede band te ontwikkelen.

Heb geduld… Wanneer je alleen voor de zorg staat neemt het tijd en neem die, geen snelle voeding of luierverwisseling. Neem de tijd wanneer er gesust moet worden, hoe meer tijd je aan je kindje geeft hoe beter het zal verlopen. Ook het in bedje leggen kan wel eens wat langer duren dan je denkt.

Wanneer je baby maar blijft huilen, check dan stap voor stap wat er aan de hand kan zijn, luier nat, honger, darmkrampjes of wordt mama gemist? Met de baby op en neer lopen helpt enorm om de stress bij je kindje te verminderen, soms wordt er zelfs in slaap gevallen tegen je schouder… Ook een beetje zachte, relaxte muziek kan helpen om relaxed te worden, zowel voor je baby als voor jou.

Blijft je partner langer dan één dag weg en moet je de nacht doorbrengen met je baby? Bereid je dan maar voor om plots gewekt te worden door je baby. Tenzij je natuurlijk ontzettend veel geluk hebt, maar meestal is dit niet zo… De papfles opwarmen kan je perfect op automatische piloot, maar let op dat je niet in slaap valt van je eigen slaapliedje.

En dan komt je partner thuis. Laat niet zomaar de verzorging vallen, maak af waar je mee bezig bent, natuurlijk kunnen jullie dat ook samen doen maar loop niet weg. Vertel ook waar je tegenaan bent gelopen of dat er misschien iets gebeurd is zoals ’een lachje of een geluidje’. Ook als het niet zo vlot verliep, vraag je partner dan om advies voor de volgende keer.

Bedenk ook dat het iedere keer beter zal gaan, niet alleen wordt je kindje groter maar jij raakt er ook meer aan gewend om als enige verantwoordelijk te zijn. De effecten van een tijdje alleen met je kindje zullen in de toekomst alleen maar positief uitvallen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT