Moet je bij de bevalling aanwezig zijn?

Bij de bevalling aanwezig
Moet je het wonder zien gebeuren of niet? Enkele decennia geleden werden papa’s niet toegelaten in de verloskamer. Dat was het territorium van vrouwen. De enige man die was toegestaan was de dokter of verloskundige. Nu zijn de tijden duidelijk veranderd. Een papa die niet met trots kan zeggen dat hij alles heeft meegemaakt, de bij de bevalling aanwezig was en als eerste zijn kindje in de armen hield, hoort er niet bij.

Bij de bevalling aanwezig Voorbereid
De rol van de man is net zo veel veranderd als die van de vrouw. Hoewel je als aanstaande papa het kind niet echt in je buik draagt en het eruit moet persen, is je aanwezigheid van eminent belang. Het is daarom noodzakelijk om op de hoogte te zijn van wat er van je wordt verwacht en hoe een bevallingsproces eruitziet. Ben je niet voorbereid, dan kan het wellicht gebeuren dat je terwijl je de hand van je vrouw moet vasthouden en haar moed moet inspreken, zelf bewusteloos raakt en hulp nodig hebt.

Oefen en test jezelf
Als aanstaande papa hoef je je niet te verbeelden dat de verloskamer net als een operatiekamer steriel moet zijn. Word je plots op je werk gebeld dat het kindje eerder eruit wil, peins dan niet over je kleding of hoe je eruitziet. Zelfs bij een keizersnede of epidurale wordt de aanwezigheid van papa toegestaan. Als er sprake is van een gecompliceerde ingreep, dan mag je buiten de baby opwachten. Blijf zeker in de buurt, zodat je de baby met open armen kan ontvangen.

Bespreek je aanwezigheid tijdens de geboorte van je baby ruim van te voren met je partner. Denk je dat je het niet aankunt om bij de bevalling aanwezig te zijn, laat het dan ook weten. Beslis samen met je partner hoe je de bevalling wil ervaren. Doe je dat niet, dan kun je in plaats van een grote steun, storend overkomen. Stel je eens voor dat de medici zich om jou in plaats van om je vrouw zouden moeten bekommeren! Test je uithoudingsvermogen vooraf door een cursus te volgen, zodat je weet wat je te wachten staat.

Vertrouwd persoon
Het belangrijkste wat een vrouw in barensnood nodig heeft is goede bevallingspartner aan haar zijde. Ben jij die persoon, kun je het aan en heeft je partner geen bezwaar tegen je aanwezigheid? Grijp de kans om het kleine wonder als eerste te zien, met beide handen aan. In het ander geval kun je overwegen om dichtbij aanwezig te zijn, zonder dat je stoort of andere complicaties in de hand werkt.

Wees erop voorbereid dat je veel bloed, tranen, slijm en vruchtwater te zien krijgt. Dit is niet voor elke vrouw prettig om te delen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT