Kinderen veilig met een Xbox laten omgaan: 4 tips

Xbox
Als stoere papa ken je waarschijnlijk zelf een en ander over gamen. Misschien speelde je wel al eens samen met jouw kinderen op de Xbox? Wanneer ze echter een dagje ouder worden, willen ze ook zonder papa aan het gamen gaan. Daar hoeft niet automatisch iets mis mee te zijn, integendeel.

Het is dan wel belangrijk om hen enkel toegang te geven tot geschikte games. De steeds aangegeven PEGI-leeftijd is een handig hulpmiddel. Hiernaast dien je ook een en ander in te stellen om jouw kinderen veilig met de Xbox om te laten gaan. Wij geven alvast vier tips mee.

# 1. Beheer de schermtijd

Het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat jouw kinderen tot de late uurtjes gamen. Je kan echter wel een tijdslimiet instellen om zo de schermtijd per kind te beperken. Dankzij de handige activiteitsrapporten houd je steeds een oogje in het zeil. En maar goed ook!

Xbox# 2. Filter content

Er zijn nu eenmaal van die dingen die kinderen niet mogen horen of zien. Om dat te garanderen, stel je zogenoemde content restricties in. Zo beperk je de toegang tot games, tv-programma’s, muziek en films die niet bij hun jonge ogen en oren passen. Dit doe je door via ‘Instellingen’en ‘Gezin’de ‘Toegang tot content’ in te stellen.

Hier kies je op basis van vooraf ingestelde beperkingen welke contentfilter voor ieder kind geschikt is. De geboortedatum van het kind speelt met andere woorden geen rol. Hiernaast kan je overigens ook een webfilter instellen. Zo leg je ook beperkingen op aan het gebruik van de Microsoft Edge-app. Ook deze webfilter stel je in via de gezinsinstellingen.

# 3. Beperk of verbied online aankopen

Via de Xbox stel je vooraf in welke apps elk kind kan downloaden. Zo kan je het downloaden van apps compleet verbieden, hen alleen gratis apps laten downloaden of hen ook toegang geven tot betaalde apps. In dit laatste geval stel je echter best een aantal bijkomstige restricties in.

Denk bijvoorbeeld aan de verplichting tot voorafgaande toestemming, het instellen van een aankooplimiet of het ontvangen van een waarschuwing bij iedere aankoop.

Wanneer het gaat om een Xbox-abonnement, wordt hoe dan ook aangeraden om geen creditcards aan het account van het kind te koppelen. Hier werk je beter met zogenoemde Xbox Live codes. Deze prepaidcodes kunnen ze vervolgens online inwisselen. Het blijft echter ook dan belangrijk om ongeoorloofde aankopen door kinderen te voorkomen.

# 4. Let op als je ook zelf gamet

Het is natuurlijk perfect mogelijk dat ook jij nog steeds helemaal gek wordt van games als Red Dead Redemption 2 en Fortnite.  Je speelt ze echter maar beter wanneer de kinderen niet in de buurt zijn.

Wanneer jij ongelimiteerde toegang tot content hebt en niet bent afgemeld, is het voor de kids overigens maar een koud kunstje om alsnog te zondigen. Tjah, kinderen zijn natuurlijk geen puppy’sen durven al eens de grenzen van het aanvaardbare op te zoeken. Let daarom steeds op met instellingen zoals automatisch aanmelden en vergeet je vooral niet af te melden na een stevige schietpartij.

Maak je tot slot geen zorgen indien zowel jij als jouw kind aangemeld zijn op Xbox One: in dit geval dwingt de console immers automatisch de striktste contentbeperkingen af. Soms is dat een tikkeltje irritant, maar het is nu eenmaal better to be safe than sorry.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT