5 tips voor de vloer van de babykamer

De babykamer moet natuurlijk een aangename en sfeervolle ruimte zijn. De indeling moet praktisch zijn, 100% veilig en uiteraard moeten we ook een goede hygiëne nastreven. De basis voor de babykamer is en blijft echter de vloer. Ook de vloer van de babykamer moet aan diezelfde voorwaarden voldoen. Klaar voor het verbouwen van de kamer van jouw (toekomstige) oogappel? Lees dan zeker volgende vijf tips voor de vloer van de babykamer.

1. Denk goed na over het kleurgebruik

Bij meisjes kiezen we voor een roze kamer en bij jongens voor een blauwe. De vloer moet daar dan ook bij aansluiten, toch? Vroeger misschien wel, maar tegenwoordig prediken we andere ideologieën. Zonder een genderneutrale opvoeding te propageren, hoeven we de clichés echt niet meer in de babykamer te integreren.

Ook voor de vloer kiezen we maar beter voor neutrale kleuren die goed aansluiten bij de stijl van de woning. Wanneer het kind ouder wordt, hoeven we dan ook minder snel de vloer opnieuw te vervangen. Frisse en rustgevende kleuren die passen bij de stijl van de woning, volstaan.

Wil je de kamer toch een stuk kinderlijker maken? Dan kan je dat uiteraard nog steeds doen met de inrichting, het behang of het likje verf. Zelfs een babykamer in retrostijl behoort nog steeds tot de mogelijkheden!

vloer van de babykamer2. Laminaat is altijd een goed idee

De vloer van een babykamer moet comfortabel zijn, eenvoudig schoon te houden en moet bovendien zo weinig mogelijk stof aantrekken. Zeker indien allergieën in jouw familie niet ongewoon zijn, leg je maar beter geen tapijt of andere stofmagneten.

Zeil is zeker een goed idee, maar in de praktijk heeft laminaat nog een aantal extra voordelen.

Zo is laminaat onderhouds- en budgetvriendelijk. Je kan het ook eenvoudig aanpassen aan de stijl van de woning. Kies je voor kwantum kliklaminaat? Dan kan je ‘m ook als beginnende doe-het-zelver in een wip plaatsen.

3. Focus op vochtbestendigheid

Natuurlijk is jouw hartendief de onschuld zelve, maar al snel zal jouw kleine (b)engel erin slagen om als een avonturier alle mogelijkheden en grenzen af te tasten. Soms zelfs eerder letterlijk dan figuurlijk. Hoe dan ook zal het je verbazen hoe snel de inhoud van de speelgoeddoos overal te vinden is. Dat is meteen ook de reden waarom je een babykamer van in het begin onderhoudsvriendelijk moet inrichten.

Om diezelfde reden moet je echter ook focussen op vochtbestendigheid. Ook hier heb je verschillende keuzes. Idealiter kies je voor een laminaatvloer die voorzien is van een waterafstotende coating. Ook het ontbreken van een groef en toezien op een goede plaatsing, is hier belangrijk.

4. Maak het ook gezellig

Idealiter kan de kamer naar hartenlust evolueren met jouw kleinste. Natuurlijk zal het in eerste instantie vooral een kamer zijn waar er wordt gedut, maar later zal het ook klaar moeten zijn voor het betere kruipwerk of die eerste stapjes. Om die reden moet de vloer veilig zijn en mag het geen splinters bevatten. Bovendien is de vloer maar beter extra zacht voor de voetjes, handjes en knietjes.

De warmte van hout is andermaal belangrijk maar vergt natuurlijk veel onderhoud. Het eerder aangehaalde laminaat is zeker even goed, maar ook vinyl voldoet aan die vereisten en is bovendien ook nog eens extra stil. Dat laatste is dan weer ideaal voor papa’s die na het verhaaltje stiekem de kamer ontvluchten.

5. Mag het wat steviger zijn?

Bovenstaande voorbeelden voor de vloer van de babykamer zijn stuk voor stuk aanraders. Soms mag het echter een stuk steviger zijn. Wil je helemaal klaar zijn voor toekomstige dansfeestjes of een pingpongtafel op de kamer van een tiener?

Wil je een vloer die tien tot twintig jaar mee kan gaan? Dan kan je ook meteen kiezen voor een krasbestendige en beresterke vloerbedekking. Kurk, linoleum en marmoleum zijn zeker valabele alternatieven. Het nadeel is dan weer de grotere nood aan onderhoud en het hogere kostenplaatje.

Gelukkig kan je kurk tegenwoordig ook als laminaat verkrijgen, maar ook dan zal je om de drie jaar een nieuwe lak moeten aanbrengen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT