Borstvoeding en werk

Borstvoeding en werk
Het combineren van borstvoeding en werk kan voor je vrouw een uitdaging lijken. Ook het bespreken van borstvoeding of kolven bij de werkgever van je vrouw blijkt soms een drempel. Toch merken moeders dat het in de praktijk best mee valt. Meestal ga ze weer aan het werk wanneer de baby drie maanden oud is en de borstvoeding goed op gang is. De sleutel tot succes blijkt een goede voorbereiding!

Borstvoeding en werk

Bespreek ver van te voren met haar werkgever/leidinggevende dat ze van plan is om melk af te kolven voor je baby. Krijgt ze commentaar of kritiek, dan legt ze best uit hoe belangrijk borstvoeding geven voor haar en jullie baby is. Vergeet ook niet de gezondheidsvoordelen te noemen!

Door het onderwerp ook met haar collega’s te bespreken creëer ze wederzijds begrip en kan ze goede afspraken maken. Haar werkgever heeft op deze manier ook de tijd om te zorgen voor een goede kolfruimte. In deze ruimte moet je vrouw rustig kunnen kolven, er moet stromend water zijn om haar kolfspullen schoon te kunnen maken en een koelkast om de afgekolfde moedermelk te bewaren.

Freestyle medelaFreestyle medelaMoedermelk afkolven

Door moedermelk af te kolven kan ze jullie baby nog steeds de beste voeding geven die er is. Het is daarom erg belangrijk om de juiste kolf te kiezen. Medela heeft verschillende kolven voor verschillend gebruik. Ga ze parttime werken en tot ongeveer 9 keer per week kolven dan kunnen jullie bijvoorbeeld kiezen voor Swing Maxi. Werk ze fulltime en wil ze van alle gemakken voorzien zijn dan past Freestyle het beste bij haar.

Swing Maxi en Freestyle zijn dubbele elektrische borstkolven met vele voordelen. Medela SwingmaxiDoor dubbel te kolven, is ze twee keer zo snel klaar als wanneer ze enkel kolft, dit zorgt voor de helft minder kolftijd tijdens werkuren. Verder is het bewezen dat ze met dubbel kolven tot 18% meer melk uit haar borst haalt, wat de melkproductie weer bevordert. En bovendien is deze melk vetter en bevat deze meer calorieën waardoor het voedzamer is voor jullie kindje.

Het is verstandig om alvast met de kolf te gaan oefenen voordat je vrouw weer gaat werken. Op deze manier kan ze rustig wennen aan het kolven en is ze op haar gemak wanneer ze dit met haar baan moet combineren. Ook is dit de manier om alvast een voorraadje op te bouwen die ze door iemand anders kan laten geven. Ook hier is het advies om op tijd te beginnen met oefenen

Medela CalmaWanneer je vrouw wacht tot ze weer gaat werken kan het zijn dat jullie kindje de fles weigert. Medela heeft voedingssysteem Calma ontwikkelt waarmee de baby op dezelfde manier drinkt als aan de borst. Hierdoor hoeft jullie kindje geen nieuwe voedingstechniek te leren en is er minder risico voor de borstvoeding. Ze kan het flesje het beste door iemand anders laten geven zodat de baby hieraan kan wennen. Doop het uiteinde van de speen in moedermelk om de baby te stimuleren om met Calma te drinken.

Melkproductie

Als je vrouw weer gaat werken is ze de eerste dagen tot weken vaak extra moe. Dit kan een negatief effect hebben op de melkproductie. Laar haar daarom de eerste één tot twee weken op de tijden waarop ze thuis is kolven om de baby te voeden. Als alles goed gaat kan ze na de eerste tijd proberen of ze het ook met een keertje minder afkolven kunt redden. Loopt de productie iets terug, dan kolft ze beter weer een keertje extra of voedt ze de baby extra wanneer ze weer thuis is. De melkproductie wordt op deze manier meer gestimuleerd.

Door goed voorbereid (weer) te starten met werken, zorg ze voor een ontspannende verlenging van de borstvoedingsperiode. Prettig voor haar en jullie baby!

Voor meer informatie over de producten van Medela kun je terecht op onze website: www.medela.be of vind Medela Benelux op Facebook en Youtube.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT