Tienervader: Jong(e) vader

Je bent nog in je tienerjaren of begin de 20 en je vriendin, of een meisje dat je ooit ontmoette, is zwanger van jou. Je bent een tienervader. Vaak is dat onverwacht: je had immers gedacht nog enkele jaren van het leven te genieten, te feesten, reizen … en je weet misschien helemaal niet zeker of zij degene is waar je je leven mee wil delen.


Het is heel normaal dat je verwarrende emoties voelt: je bent overdonderd, boos, verdrietig, je schaamt je of voelt je misschien schuldig.

Tienervader moet keuze maken: Houden of niet?

In België heeft de zwangere vrouw het recht om te beslissen over haar zwangerschap, zij heeft steeds het laatste woord. Dit kan jou misschien een gevoel van onmacht geven omdat jij geen controle hebt over de situatie. Zeker wanneer jullie van mening verschillen over wat de best mogelijke keuze zou zijn.

Heel wat jongens weten op dat moment niet goed wat te doen en trekken zich terug: ze gaan op zichzelf nadenken en zoeken naar een oplossing. Dat kan op anderen overkomen alsof het hem allemaal niet veel kan schelen.

Het kan voor je ex-vriendin een belangrijke steun zijn door te praten en eerlijk te zijn over wat je voelt tegenover haar en tegenover de zwangerschap, wat je van de toekomst verwacht en wat jij ziet zitten.

Het kan helpen om jezelf enkele vragen te stellen:

  • wil ik de relatie met de mama van dit kindje verder zetten?
  • wil ik vader worden van dit kindje?
tienervaderDeze vragen staan los van elkaar. Je kan immers een tienervader zijn voor het kind, zonder een relatie te hebben met de moeder. Het omgekeerde, samen blijven met de moeder maar geen relatie hebben met het kind, is minder vanzelfsprekend.

Soms kan het zijn dat je vriendin of het meisje voor abortus kiest, zonder dat jij dat wil. Het is in dat geval belangrijk om stil te staan wat de abortus doet met jou. Hoe ga je daarmee om? Hoe geef je dit een plaats?

Fara is een organisatie die je kan helpen bij het maken en verwerken van deze moeilijke keuzes. Je kan met een medewerker bellen, mailen, chatten of op gesprek gaan.

Tienervader

Als het meisje de zwangerschap behoudt, en je besluit een papa te zijn voor het kindje (of je nu samenblijft met de mama of niet) zal je van alles moeten regelen: je omgeving (ouders, familie, vrienden) op de hoogte brengen, blijf je studeren of ga je werken? Financiële hulp zoeken, woonplaats, alles klaarmaken voor de komst van de baby,…

Het kan ook goed zijn dat je je tijdens de zwangerschap, of zelfs na de bevalling niet meteen ‘vader’ voelt. De meeste jongens ervaren de geboorte als een roes, iets dat hen overkomt. Het echte vadergevoel komt pas later, vaak wanneer je voor het eerst alleen bent met je kind.

Het kan ook zijn dat je besluit om de (ex)relatie met de moeder van het kind te verbreken en ook geen rol wil spelen in het leven van het kind.
Je zit dan waarschijnlijk met heel wat vragen: zal ik moeten betalen voor dit kind?

Waartoe kan de moeder mij mogelijks dwingen? Hoe gaan die procedures?
Een heleboel uitleg hierover kan je vinden in de Jong en Vader-brochure van Fara. Daarnaast is raadzaam om juridisch advies in te winnen, dat kan bijvoorbeeld bij de wetswinkel of op www.advocaat.be.

Meer informatie of hulp?

Via de Farafoon (016/38 69 50), Farachat (ma-woe-vrijnamiddag), Faramail (vragen@faranet.be) of op afspraak kan je terecht voor hulp in je beslissingsproces.
Fara beschikt over heel wat expertise rond tienerzwangerschap, ongeplande zwangerschap, prenatale diagnostiek en abortusverwerking.
Meer info: Fara, een vzw die luistert, informeert en begeleidt bij zwangerschapskeuzes.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT