Glaasje minder als je papa wilt worden

Glaasje minder als je papa wilt worden
Mannen die graag papa willen worden, doen er goed aan hun alcoholconsumptie te beperken en een glaasje minder te nemen. Een studie heeft namelijk uitgewezen dat alcohol een negatieve invloed heeft op de spermakwaliteit.

Glaasje minder als je papa wilt wordenDat alcohol niet gezond is wisten we natuurlijk al langer. Maar nu zou het goedje dus ook een nefaste invloed hebben op de kwaliteit van de zaadcellen en op de hormoonhuishouding, zelfs bij jonge, gezonde mannen. En daarvoor hoef je echt geen veeldrinker te zijn. De invloed is immers al merkbaar vanaf vijf glazen alcohol per week. Hoe meer je drinkt, hoe groter de gevolgen.

Dat is de conclusie van een Deense studie die werd uitgevoerd bij 1200 jonge mannen tussen 18 en 25 jaar. Ze dronken gemiddeld zo’n elf glazen alcohol per week. Er waren mannen bij die occasioneel (veel) dronken en mannen die regelmatig dronken.

Bij de eerste groep stelde men vooral een wijziging vast in de hormoonhuishouding, terwijl bij de regelmatige drinkers vooral de afgenomen zaadkwaliteit opviel. Hoe meer deze laatste groep dronk, hoe slechter de kwaliteit van het sperma. Mannen die bijvoorbeeld 40 glazen alcohol per week dronken, hadden 40 procent minder zaadcellen en maar liefst 50 procent minder gezonde zaadcellen dan wie geen alcohol drinkt.

De onderzoekers geven wel toe dat het verband slechts vermoed wordt en nog niet onomstotelijk bewezen is. Het is immers niet helemaal zeker wat precies oorzaak is en wat gevolg. Maar studies op dieren lijken de onderzoekers alvast wel gelijk te geven.

Wie dus papa wil worden, doet het best met een glaasje minder. Baat het niet, dan schaadt het in elk geval ook niet!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT