De bevalling

De bevalling begint
Na zo’n 9 maanden slash 40 weken slash 280 dagen zwangerschap is het dan zover: de bevalling. Je wordt vader. Wanneer weet je dat de komst van je kleine niet meer lang op zich zal laten wachten? Dat kan op verschillende manieren.

Maar dat is toch altijd als de vliezen breken? Ja, dat is een van de manieren. Maar dat hoor je wel van je vrouw of verloskundige. Die laatste zal je haarfijn uitleggen wanneer je moet (lees: mag) bellen. Want waag het niet om te vroeg te bellen! Ze komt liever niet voor Jan Lul langs.

De bevalling begintWat moet jij doen als man tijdens de bevalling?

Gewoon naar je vrouw luisteren. Wil ze een glaasje water, geef het haar. Wil ze dat je je mond houdt, doe dat dan. Al wil ze dat je op je kop gaat staan, gewoon doen. Er zijn vrouwen die hun man uitschelden (“het is allemaal jouw schuld” en dat soort onzin). Gewoon ondergaan en niet terugschelden. Je kan er niet veel aan doen.

De uren die je vrouw nu doormaakt, zijn op zijn zachtst gezegd ‘niet leuk’ voor haar. Weeën doen pijn, veel pijn. Denk je vrouw bij de eerste weeën dat het allemaal wel meevalt, hou dan wijselijk je mond en ga niet bijdehand lopen doen met wijsheden als “dat is altijd in het begin, de echte weeën moeten nog komen”. Dat is ook zo, maar zeg dat gewoon niet. Is niet handig.

Jij zorgt ook dat jouw vrouw nergens aan hoeft te denken. Jij verzorgt de afstemming met de vroedvrouw en de kraamzorg. Dus zorg van tevoren dat je hier genoeg over weet. Als je vrouw zich hier tussen de weeën door ook nog mee moet gaan bemoeien, ben jij een loser. Ze heeft andere dingen aan haar hoofd.

Tip voor de bevalling: zorg ook goed voor je zelf. Eet genoeg, want je gaat spannende uren tegemoet. Een lege maag kun je niet gebruiken. Nou vooruit, nog 1 tip dan: zorg dat je wat te doen hebt. Zorg dat je een magazine ofzo in huis hebt, want een bevalling kan wel effe duren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT