Slaappatroon: Oogjes dicht en snaveltjes toe …

slaappatroon
Je hebt je wellicht ook al de vraag gesteld hoe lang je kind eigenlijk moet slapen? Wat is een normaal slaappatroon? Wel, we kunnen je geruststellen, eigenlijk is het niet zo verschrikkelijk belangrijk hoe lang een kind slaapt.


slaappatroonDe hoeveelheid slaap waar een kind behoefte aan heeft, is erg afhankelijk van het kind zelf. Het ene ukje is niet te genieten wanneer het niet netjes de klok rond geslapen heeft, terwijl andere kinderen voldoende schijnen te hebben aan acht of negen uurtjes slaap.

Wat wel belangrijk is volgens wetenschappers van het University College London, is dat kinderen een regelmatig slaappatroon hebben. Het is dus vooral van belang dat je je kindje elke avond ongeveer op hetzelfde uur onder de wol stopt.

De onderzoekers analyseerden het slaappatroon van meer dan elfduizend kinderen die geboren werden in 2000 of 2001. Die kinderen werden getest op de leeftijd van drie, vijf en zeven jaar. De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het Journal of Epidemiology en Community Health.

We vatten ze even voor je samen:

  • Op de leeftijd van drie jaar gaat een op de vijf kinderen op onregelmatige tijdstippen slapen. Kinderen die niet elke dag op hetzelfde uur naar bed gingen, scoorden op de leeftijd van zeven slechter op de schooltest dan hun leeftijdsgenootjes. In die test werd onder andere gepeild naar hun reken- en leesvaardigheid en naar hun ruimtelijk inzicht.
  • Op de leeftijd van zeven jaar gaat ongeveer de helft van de kinderen slapen tussen half acht en half negen. Meisjes die geen vast ‘bedtijduur’ uur hebben scoorden slechter op de schooltest dan leeftijdsgenootjes die wel netjes elke dag rond dezelfde tijd gaan slapen. Bij jongens was dat verschil veel minder opvallend.
  • Kinderen die opgroeien in moeilijke sociale omstandigheden hebben een onregelmatiger slaappatroon.
Een regelmatig slaappatroon is dus belangrijker dan het aantal uren slaap, omdat die regelmaat goed blijkt voor de cognitieve ontwikkeling van een kind. Vooral meisjes blijken daar bijzonder gevoelig voor te zijn.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT