Koemelkallergie

koemelkallergie
Als jullie flesvoeding geven dan heb je kans dat je baby  koemelkallergie ontwikkeld. Het is de meest voorkomende voedselallergie bij pasgeboren baby’s en gelukkig is er daardoor veel over de allergie bekend. Wat is koemelk allergie precies, hoe kun je het herkennen en wat moet je doen als jullie baby de allergie heeft? Je leest het hier!

koemelkallergieWat is koemelk allergie?

Bijna alle baby’s hebben wel eens last van een buikkrampje, huiduitslag of diarree. Maar als je kindje lang last heeft van deze klachten of als de klachten ernstig zijn, zou het een koemelk allergie kunnen hebben. Heb je twijfels over de gezondheid van jullie baby? Neem dan altijd contact op met de huisarts of het consultatiebureau.

Symptomen van koemelkallergie

Er zijn een aantal klachten die kunnen wijzen op koemelkallergie bij kinderen. Dit zijn onder andere eczeem, darmkrampen, diarree, obstipatie, spugen, het weigeren van voedsel en een piepende ademhaling. Als de baby naast deze klachten onrustig slaapt of blijft huilen, wijst dit extra sterk op de allergie.

Vaststellen of een baby koemelkallergie heeft

Voor een arts is het niet eenvoudig om vast te stellen of een baby koemelk allergie heeft. Er komt een zogenoemde eliminatie-provocatietest aan te pas. In de eliminatiefase laat je alle koemelkeiwitten weg uit de voeding van je kindje. Je gaat dan kijken of de klachten afnemen en bespreekt de resultaten met de arts. Als de klachten helemaal verdwenen zijn, volgt de provocatietest. De baby krijgt dan een klein beetje koemelk om te controleren of de klachten weer terugkomen. Zo weet je zeker dat het een koemelkallergie is! Volg de eliminatie-provocatietest alleen in samenspraak met een arts en eventueel een diëtist.

Wat kun je doen?

Na de eliminatie-provocatietest wordt bij sommige baby’s inderdaad een koemelkallergie vastgesteld. Een koemelk allergie gaat bij de meeste baby’s vanzelf weer over. Tot die tijd is aangepaste voeding noodzakelijk. Welke voeding geschikt is voor jouw baby, kun je het beste bespreken met de huisarts en met een diëtist. Zij weten het beste waar je kindje goed op reageert en kunnen goed beoordelen welke voedingsmiddelen goed en slecht zijn. Een diëtist kan je bovendien vaak helpen met handige tips voor het lezen van etiketten.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT