Wat doet een kind met je relatie ?

Wat doet een kind met je relatie? Een studie aan de open universiteit in het Verenigd Koninkrijk wilde in kaart brengen wat koppels vandaag belangrijk vinden in hun relatie. De onderzoekers legden hun oor te luisteren bij meer dan vijfduizend mannen en vrouwen van verschillende leeftijden en in verschillende soorten relaties: pril en langdurig, hetero’s en holebi’s, ouderen en jongen, met en zonder kinderen.

Wat doet een kind met je relatieEen van de opvallendste conclusies is dat koppels zonder kinderen meer tevreden zijn met hun relatie dan koppels die wel kinderen hebben. Let wel, kinderloze stellen zijn niet gelukkiger dan koppels met kinderen, ze halen alleen meer voldoening uit hun relatie. Mensen met kinderen halen die voldoening dan weer vooral uit hun kroost.

De studie leverde nog een aantal andere verrassende resultaten op. Zo zouden moeders over het algemeen ongelukkiger zijn met hun partner dan vaders. Zeventig procent van de moeders vindt hun kinderen belangrijker in hun leven dan hun partner.

Vaders klaagden dan weer vaker over een gebrek aan seksuele intimiteit in de relatie.

Maar we onthouden vooral: van alle ondervraagden bleken mama’s over het algemeen de gelukkigste mensen.

Wat mensen belangrijk vinden in hun relatie, was niet zo makkelijk samen te vatten. Zo bleken kleine, eenvoudige dingen zoals ’s morgens een kopje koffie zetten voor de ander of samen tv kijken over het algemeen meer gewaardeerd dan grootse gebaren.

Expliciet zeggen dat je van je partner houdt vinden zowel mannen als vrouwen belangrijk, maar zeker geen prioriteit. Kinderen zijn dus misschien niet altijd een zegen voor je relatie, maar ze maken je wel gelukkiger. Maar samen gelukkig zijn met hetzelfde – jullie eigen kind – kan toch eigenlijk niet anders dan je relatie ten goede komen?

Want wat kan je als koppel nu meer gemeen hebben dan de liefde voor jullie kind?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT