Veilig slapen

veilig slapen
Veilig slapen. Een van de belangrijkste dingen voor jullie kindje is de nachtrust. Een veilig bedje zorgt ervoor dat de baby en de ouders rustig kunnen slapen. Maar hoe zorg je voor een veilig kinderbedje? Niet alleen dien je te letten op het type bedje dat jullie in huis halen, ook is het belangrijk dat je het bedje goed opmaakt.

Babybedje opmaken

veilig slapenBaby’s bedje opmaken begint allemaal bij een babywieg of kinderledikant. Dit is de meest veilige slaapplek voor kleine kinderen. Als het bedje spijlen heeft, moet de afstand tussen de spijlen tussen de 4,5 en 6,5 cm zijn. Ook hoort een bed een ventilerende bodem te hebben. Een baby bed opmaken is een zorgvuldig klusje. Het bed moet kort en strak worden opgemaakt. We leggen je hier stap voor stap uit wat je moet doen:

  • Op de bedbodem leg je een stevig, dik en plat matras. Eventueel kun je een matrasbeschermer tussen de bedbodem en het matras plaatsen ter bescherming van de bedbodem. Het matras moet goed in het bed passen.
  • Gebruik een molton of onderlegger die het matras beschermt tegen vocht. Vouw dit strak om het matras heen en stop het stevig in, zodat er geen plooien ontstaan.
  • Leg over de onderlegger een laken of hoeslaken.
  • Gebruik een goed passende babyslaapzak of een lakentje en deken. Een babyslaapzak voorkomt dat jullie kindje onder het beddengoed terecht komt en bemoeilijkt het omrollen.
In het geval van een laken mogen de voetjes van jullie baby bijna tegen het voeteneinde liggen en mag het beddengoed tot de schouders komen. Als je voor een laken en deken kiest, stop dit dan goed in aan de zijkant en bij het voeteneinde.

Wat mag er niet?

De eerste twee jaar mogen kinderen geen dekbed, hoofdbeschermer of kussen in bed. Een dekbed is te warm voor baby’s en bovendien kunnen baby’s door te woelen onder een kussen of dekbed komen, waardoor zij minder goed kunnen ademen. Daarom wordt een babyslaapzak of lakentje aangeraden. Ook is het onverstandig om niet-ventilerend en isolerend materiaal te gebruiken in het bedje. Kies bijvoorbeeld niet voor een ondoordringbare matrashoes bij het hoofdje, want dit kan ook de ademhaling in gevaar brengen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT