Je baby in bed?

baby in bed
Je baby in bed? Het liefst heb je je kindje zo dicht mogelijk bij je, vanaf ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Ook tijdens het slapen is het fijn om je baby naast je te hebben liggen.

Maar is dit wel zonder risico? De meningen hierover zijn nog erg verdeeld. In ons land is het nog niet gebruikelijk, terwijl het in niet-westerse culturen de normaalste zaak van de wereld is. Wat kunnen wij je aanraden over jouw baby in bed?

baby in bedVoordelen van je baby in bed

Er zijn natuurlijk een flink aantal voordelen. Zo hoef je er niet uit wanneer je baby begint met huilen en kun je blijven liggen tijdens het geven van de borstvoeding. Een baby heeft minder moeite met inslapen, omdat hij of zij het gevoel heeft dat er iemand dichtbij is. Het bevordert de hechting en de band tussen baby en moeder. Over het algemeen verbetert de nachtrust van zowel baby als ouders door het slapen van de baby in bed.

Nadelen van je baby in bed

Het grootste nadeel is de veiligheid. Over het algemeen wordt het samen slapen met een kindje afgeraden. Het wordt gezien als het vergroten van de kans op een wiegendood. Er is namelijk een kans dat je in je slaap op je kindje rolt, de deken over het hoofdje heen trekt of de temperatuur te hoog wordt in bed. Slaap sowieso nooit met een baby in bed wanneer je rookt, medicijnen gebruikt die slaperig maken, alcohol gedronken hebt, je oververmoeid bent of overgewicht hebt. Daarnaast vermindert het de privacy tussen jou en je partner enorm.

Andere mogelijkheden

Wil je niet samen met je baby in bed slapen, maar hem of haar toch dicht bij je hebben? Tegenwoordig bestaan er babybedjes die aan een kant open zijn. Deze kan je tegen je eigen bed aanplaatsen. Verder raadt men wel aan om de wieg in de slaapkamer van de ouders te zetten. Zo ben je toch nog een beetje samen ’s nachts. Op internet is veel informatie te vinden over dit onderwerp en er zijn verschillende specifieke onderzoeken gedaan.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT