Zwangerschapshormonen

zwangerschapshormonen

Zwangerschapshormonen. Gefeliciteerd, je wordt papa. En je zult vaak te horen krijgen dat het toch wel het mooiste is dat er bestaat, een kindje krijgen. Toch zijn er ook mindere kanten aan de zwangerschap, want er komen ook zwangerschapshormonen om de hoek kijken. En hoe ga jij er mee om?

Zwangerschapshormonen. Gefeliciteerd, je wordt papa. En je zult vaak te horen krijgen dat het toch wel het mooiste is dat er bestaat, een kindje krijgen. Toch zijn er ook mindere kanten aan de zwangerschap, want er komen ook zwangerschapshormonen om de hoek kijken. Maar wat doen zwangerschapshormonen met je zwangere vrouw of vriendin? En hoe ga jij er mee om?

zwangerschapshormonenStemmingswisselingen  en onzekerheid
Allereerst zijn er overduidelijk stemmingswisselingen waarbij vrouwen op het ene moment vrolijk zijn en dan weer ontzettend emotioneel en gevoelig. Hetzelfde geldt voor eten; dan heeft ze trek in het ene, dan weer in iets anders. Ook kan het zijn dat ze uit het niets ontzettend geïrriteerd reageert. Probeer niet te veel ruzie te maken of de discussie aan te gaan, want het hoort er allemaal bij. Aan de basis van dit alles liggen namelijk de stress en de zenuwen die komen kijken bij de zwangerschap, en die worden versterkt door de extra hormoonaanmaak tijdens de zwangerschap.

Die stress en zenuwen zijn daarnaast helemaal niet zo verwonderlijk; een baby krijgen zal heel jullie levens gaan veranderen. Het komt dan ook vaak voor dat vrouwen onzeker zijn tijdens de zwangerschap, vooral als jullie voor het eerst in verwachting zijn.

Tijdens de zwangerschap wordt namelijk veel informatie opgezocht over zwanger zijn en krijg je ook veel (goedbedoelde) tips, maar afwijkingen hiervan in jullie eigen situatie kunnen onzekerheid opwekken. Geen zorgen, elke vrouw is anders en beleeft de zwangerschap op een andere manier.

Toilet bezoekjes en ochtendmisselijkheid
Tijdens de zwangerschap zal je vriendin of vrouw steeds vaker spontaan een bezoekje brengen aan het toilet. Ze zal veel vaker moeten plassen dan normaal en dit komt omdat je kindje, naarmate hij steeds groter groeit, druk gaat uitoefenen op de blaas. Daarnaast zal je partner wellicht ook last gaan krijgen van de bekende ochtendmisselijkheid. Ze zal vaak minder zin hebben in eten en vaker overgeven.

Je zult er echter snel genoeg achter komen dat de ochtendmisselijkheid zich niet alleen beperkt tot de ochtend. Haar misselijkheid is ook te wijten aan de hormonen en komt meestal de hele dag voor. Vaak verdwijnt de misselijkheid echter na de eerste twaalf weken van de zwangerschap, dus het is vaak even doorbijten. In de tussentijd is het verstandig om in kleine porties gedurende de hele dag te eten, zodat de maag nooit helemaal leeg is. Frisse lucht doet vaak ook wonderen, net als vitamine B6, vitamine K en gemberwortel. 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT