Met je baby op vakantie

Met je baby op vakantie. Als je voor het eerst me jullie baby op vakantie gaan dan zijn er toch wel punten waaraan je beter vooraf kan denken. Of het nu een zomervakantie in de zon of aan zee is, of een wintervakantie in de bergen, je zal je goed moeten voorbereiden op de reis en de accommodatie waar jullie verblijven.

De accommodatie

Als jullie het verblijf voor de vakantie gaan kiezen dan is het al belangrijk goed te letten op een aantal punten. Is het hotel, appartement of vakantiehuisje wel veilig voor je baby? Helaas is niet alles op voorhand te weten. Je kunt natuurlijk navraag doen voor de boeking maar de echte situatie zie je pas als je er bent.

Hier staan enkele tips voor een veilig verblijf:

  • Is er een trap binnen of buiten en kan die afgesloten worden?
  • Zijn het kooktoestel en de oven buiten bereik van je kindje?
  • Let op scherpe hoeken en randen van het meubilair, in de keuken, in de badkamer en op het balkon of terras
  • Zijn de ramen en deuren goed af te sluiten? Zeker als je verblijf op een verdiep is.
  • Zijn de stopcontacten beveiligd?
  • Zijn de tuin en het terras veilig afgeschermd?
  • Staan er giftige planten in de tuin of planten met scherpe stekels?
  • Kan je kind kruipend bij de vijver, het zwembad, de zee of op een weg komen?
Inspecteer je vakantieverblijf vooraf en neem maatregelen als je onveilige situaties tegenkomt dan zal het voor iedereen een fijne vakantie zijn.

Tip: Een aantrekkelijk aanbod van vakantiehuizen voor families met kinderen vind je bij Belvilla.be.

Zomervakantie met je baby

Als jullie op zomervakantie gaan dan zijn de zon en water de grootste risico’s.

Het babyhuidje is heel gevoelig voor de zon en kan snel verbranden. Probeer je kleintje zoveel als kan buiten de directe zon te houden en smeer hem in ieder geval goed in met een kindercrème met een hoge beschermingsfactor.  Kies in ieder geval een crème die ook tegen water kan en smeer wanneer dat nodig is meerdere keren per dag. Mocht er toch verbranding zijn probeer dan met lauw water de plekken voor langere tijd te koelen.

Laat je baby altijd een hoedje dragen en zorg ook voor bedekking van het nekje want dat zijn de gevoelige plekken. Er zijn veel kinderaccessoires te koop voor bescherming tegen de zon (bijvoorbeeld bij La Redoute en Zalando).

zalando kinderaccesoires

© Stockbyte/Thinkstock

Maar niet alleen de zon maar ook water is aantrekkelijk voor kleintjes maar ook gevaarlijk als je niet goed oppast. Verdrinking is een van de grootste gevaren voor kinderen onder de vier jaar.

Reken er maar op dat je kindje telkens weer gemakkelijker bij het water kan komen dan je denkt. Houdt ze dus elke seconde in de gaten, óók als je naast het zwembad zit. Een klein laagje water is soms al genoeg.Als je je slaperig voelt, voorkom dan dat je indut want dat zijn de momenten dat je niet meer op kan passen.

Als je kindje toch het water in kan, let dan ook heel goed op de luier. Gebruik nooit gewone luiers als je baby zwemt. Gewone luiers nemen lucht op waardoor je baby’s billen boven water komen en het hoofdje onder water gaat.

Tenslotte moet je ook goed opletten dat je baby het niet te warm krijgt tijdens de reis. Als je auto maar ook even stilstaat in de felle zon dan kan de temperatuur snel oplopen. Geef je baby tijdens de reis ook voldoende te drinken.

Wintervakantie met je baby

Als je op wintersport gaat dan moet je je baby beschermen tegen wind en kou. Je baby bescherm je het beste tegen kou, regen en wind door een mutsje en warme kleding.

Kleed je baby net zo warm aan als je jezelf aankleedt en bescherm hem nog eens extra met een winterzak. Speciale winterzakken zijn er voor vrijwel alle kinderwagen en buggy. De meeste winterzakken kan je ook goed en veilig vastmaken aan de kinderwagen.

Zalando kinderaccessoires

© Marc Debnam/Digital Vision/Thinkstock

Tegen de regen zijn er verschillende soorten en maten regenhoezen te koop die ook aan de kinderwagen vast gezet kunnen worden.

Regen koelt je baby sneller af dus voorkom dat hij nat wordt want dat vergroot de kans op verkoudheid. Neem een regenhoes altijd met je mee en stop die in de kinderwagen of de luiertas.

Als het hard waait let er dan vooral op je niet stil gaat staan als de wind precies op je kindje staat. Als je de kap omhoog zet kan dat ook heel goed helpen je baby uit de wind te houden.

Laat kleintjes niet te lang in de kou. Ze kunnen zichzelf nog niet zo goed zelf warmhouden. Pauzeer af en toe, als dat kan, in een warme plek. Een warm muts helpt om het hoofdje te beschermen en lekker warm te houden. Zorg dat je baby er bij koud weer altijd eentje draagt.

Een lichte muts is goed voor in de herfst maar als het echt koud is  dan kies je het beste een warme en dikke muts die ook de oortjes beschermen. Er zijn heel veel soorten en maten. Zoek een hip model voor jou baby uit.

Het is ook belangrijk dat je bij koud of nat weer de huid van je baby beschermt. Gebruik  een vette crème (niet op waterbasis) om de tere huid te beschermen. Er zijn verschillende merken crème speciaal voor jonge kinderen.

Tenslotte moet je voorkomen dat je baby in steeds wisselende temperaturen komt als je na een wandeling ergens naar binnen gaat. Doe dan in ieder geval de winterzak weer even open.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT