Zaadcellen in 3D

Om de kans op succes van in-vitrofertilisatie (IVF) te vergroten moeten  klinieken de levensvatbaarheid van het sperma dat ze gebruiken kunnen beoordelen. IVF heeft de grootste kans van slagen als artsen de zaadcellen kwaliteit verbeteren kan.

Binnenkort kunnen artsen gebruik maken van een nieuwe techniek om hen te helpen bij selecteren van de goede zaadcellen. Vier Europese instellingen ontwikkelden een tracking systeem dat 3D films van levende zaadcellen maakt . de 3D opnamen registreert de bewegingen en het gedrag van het sperma in real time en verschaft tegelijkertijd een gedetailleerde 3D weergave van de vorm en structuur van het sperma. Klik hier voor de video.

De onderzoekers zeggen dat dit de eerste techniek voor het verzamelen van gegevens over beweeglijkheid van zaadcellen is en daarmee een belangrijke voorspeller oor het succes van de IVF behandeling.

3d zaadcellenNormaal wordt sperma visueel beoordeeld onder een microscoop in twee dimensies: de x en y richting. Deze nieuwe techniek voegt daar diepte aan toe (y-as) maar ook verplaatsing in tijd met andere woorden: de snelheid van de zaadcellen.

Het nieuwe tracking systeem werkt met gescheiden laserlicht in twee bundels dat een hologram maakt van de spermacellen in de driedimensionale ruimte. Door het opnemen van de hologrammen op video kan bepaalt worden hoe het sperma beweegt. Deze techniek wordt ook wel digitale holografische microscopie (DHM) genoemd.
De onderzoekers kunnen met deze techniek de zaadcellen selecteren die goed vooruit zwemmen en de zaadcellen met een misvormde of gebogen staart verwijderen.

Zo zijn er met deze methode meer mogelijkheden om de beste kwaliteit sperma voor IVF te selecteren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT