Geslachtskeuze

Geslachtskeuze

Stel je voor dat je altijd al droomde van een zoon maar alleen maar dochters verwekt. Het zou dan heel fijn zijn als je als ouder het geslacht van je toekomstige kind kan bepalen. Is het überhaupt mogelijk om te kiezen of je een jongen of meisje krijgt?

Geslachtskeuze

Stel je voor dat je altijd al droomde van een zoon maar alleen maar dochters verwekt. Het zou dan heel fijn zijn als je als ouder het geslacht van je toekomstige kind kan bepalen. Is  het überhaupt mogelijk om te kiezen of je een jongen of meisje krijgt? Het antwoord hierop is ‘ja, dit is technisch mogelijk’. Toch is deze techniek niet voor iedereen toegankelijk. Lees hieronder wat de voorwaarden zijn voor de geslachtskeuze.

GeslachtskeuzeGebruikte techniek bij geslachtskeuze

Het geslacht van je toekomstige baby wordt bepaald door het genetische materiaal in de Kinderen maken. Met bepaalde technieken is het tegenwoordig mogelijk om de zaadcellen op basis van genetische materiaal te selecteren. Deze techniek maakt het dus tevens mogelijk om het geslacht van het ongeboren kind vooraf te bepalen. Tot voor kort werd deze techniek alleen in Amerika gebruikt. Sinds enkele jaren is deze techniek voor geslachtskeuze echter ook mogelijk in België.

Wanneer is geslachtskeuze toegestaan? 

In onder andere het universitairziekenhuis van Basel is het mogelijk om het geslacht van je ongeboren kind te bepalen. Deze behandeling is echter niet beschikbaar voor iedereen die het geslacht van zijn toekomstige kind wil beïnvloeden. De techniek is alleen beschikbaar voor ouders die drager zijn van een erfelijke ziekte die overgedragen kan worden op een bepaald geslacht. Je kunt hier dus niet terecht als je vanwege je persoonlijke voorkeur liever een jongen of meisje wilt.

Verbod op geslachtskeuze om persoonlijke redenen

Het kiezen van het geslacht van je ongeboren kind om persoonlijk redenen is sinds 2007 wettelijk verboden in België. Voorheen was deze behandeling voor iedereen mogelijk in diverse Belgische klinieken. Dergelijke behandelingen waren ook zeer in trek bij Nederlandse koppels die graag het geslacht van hun toekomstige kinderen wilden bepalen. In de jaren na het verbod doken er geregeld illegale klinieken op in België waar deze behandeling nog steeds werd uitgevoerd.

Een jongen of een meisje: geslachtskeuze blijft een omstreden onderwerp waar de meningen over verdeeld zijn. Waar de een het beschouwt als onethisch om het geslacht van de ongeboren baby te beïnvloeden, ziet de ander totaal geen kwaad in de behandeling.

Kan je zelf het geslacht van je baby bepalen?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT