Alcohol en roken tijdens zwangerschap

Alcohol en roken tijdens zwangerschap

Een ongeboren baby is afhankelijk van de gezondheidstoestand en inname van voedingsstoffen door de moeder. Zo krijgt het kind de benodigde voedingsstoffen binnen via de placenta, maar het kind krijgt op deze manier ook eventuele ongezonde stoffen binnen. Drinken en roken tijdens zwangerschap worden daarom ten zeerste afgeraden.

Alcohol en roken tijdens zwangerschap

Een ongeboren baby is afhankelijk van de gezondheidstoestand en inname van voedingsstoffen door de moeder. Zo krijgt het kind de benodigde voedingsstoffen binnen via de placenta, maar het kind krijgt op deze manier ook eventuele ongezonde stoffen binnen. Drinken en roken tijdens zwangerschap worden daarom ten zeerste afgeraden. Het ongeboren kindje rookt en drinkt immers ook mee. De invloed van dergelijke genotsmiddelen zijn op het ongeboren kindje zelfs groter dan op de moeder. Hieronder lees je welke negatieve effecten genotsmiddelen tijdens de zwangerschap kunnen hebben op de gezondheid van jullie kindje. Beter alcohol en roken tijdens zwangerschap maar laten.

Alcohol en roken tijdens zwangerschapRoken tijdens zwangerschap

Het is bewezen dat een ongeboren kind waarvan de moeder rookt minder zuurstof krijgt dan wanneer de moeder niet zou roken. Het roken zorgt ervoor dat de placenta minder bloed krijgt toegevoerd waardoor de groei van het kindje vertraagt. Het geboortegewicht van kinderen waarvan de moeder rookte tijdens de zwangerschap ligt daardoor ook gemiddeld lager dan bij kinderen waarvan de moeder niet rookte tijdens de zwangerschap. Een ander risico voor het kindje dat hiermee samenhangt, is dat het roken ook de verstandelijke ontwikkeling van het kindje beïnvloedt. Roken tijdens de zwangerschap wordt sterk afgeraden.

Dit kan op latere leeftijd tot uiting komen in leermoeilijkheden en/of gedragsproblemen. Het moge dus duidelijk zijn dat roken tijdens de zwangerschap zeer onverantwoord is. Ook na de zwangerschap is roken in het bijzijn van de baby risicovol aangezien dit de kans op wiegendood verhoogt. Het is voor een vrouw niet eenvoudig om te stoppen met roken. Als partner kun je haar daarin ondersteunen door ook te stoppen. Jullie verwachten immers samen een baby.

Alcohol tijdens zwangerschap

Alcohol is naast roken een van de meest gangbare genotsmiddelen in onze samenleving. Evenals bij roken is het nuttigen van alcohol gedurende de zwangerschap schadelijk voor het ongeboren kind. Immers, alles wat de moeder inneemt, komt uiteindelijk via de placenta terecht bij het ongeboren kindje. Bij kindjes waarvan de moeder gedurende de zwangerschap alcohol consumeerde, zie je een gemiddeld lager geboortegewicht.

Daarnaast bestaat het risico op beschadiging van het centrale zenuwstelsel en de organen van het kindje. Met name in de eerste maanden van de zwangerschap is het vruchtje zeer gevoelig voor de inname van alcohol maar ook daarna blijft het riskant om alcoholische drankjes te nuttigen tijdens de zwangerschap.

Wees dus heel voorzichtig met alcohol en roken tijdens zwangerschap.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT