Kunstmatige inseminatie

Kunstmatige inseminatie

Een kind verwekken gaat niet altijd op de natuurlijke manier. Hiervoor kunnen verschillende oorzaken zijn: je zaadcellen zwemmen onvoldoende of de hoeveelheid zaadcellen in het sperma is onvoldoende. Gelukkig is er dan nog altijd de volgende optie: kunstmatig zwanger worden.

Kunstmatige inseminatie. Een kind verwekken gaat niet altijd op de natuurlijke manier. Hiervoor kunnen verschillende oorzaken zijn: je zaadcellen zwemmen onvoldoende of de hoeveelheid zaadcellen in het sperma is onvoldoende. Gelukkig is er dan nog altijd de volgende optie: kunstmatig zwanger worden. Lees hier hoe Kunstmatige Inseminatie (KI) in zijn werk gaat.

Kunstmatige inseminatieWanneer?
Stellen kiezen vaak voor kunstmatige inseminatie als er bij de man verminderde zaadkwaliteit is geconstateerd of als het baarmoederhalsslijm antistoffen aanmaakt tegen sperma. Een andere reden voor de keuze van kunstmatige inseminatie kan zijn dat de man zijn zaad eerder heeft laten invriezen (bijvoorbeeld in geval van bestraling), wanneer er ovulatieproblemen zijn of wanneer er sprake is van vaginisme bij de vrouw.

Tenslotte wordt de techniek ook gebruikt door alleenstaande vrouwen en lesbische koppels die een kind willen krijgen. In deze gevallen wordt dan gebruik gemaakt van donorzaad. Er zijn drie inseminatietechnieken te onderscheiden: KI (Kunstmatige Inseminatie met zaad van de eigen partner), IUI (Intra Uteriene Inseminatie) en KID (kunstmatige Inseminatie met Donorzaad). Hierbij wordt KI als de minst ingrijpende vorm van kunstmatige inseminatie beschouwd aangezien er zaad wordt gebruikt van de eigen partner. Bij IUI wordt het sperma met een buisje direct in de baarmoeder geïnsemineerd.

Hoe werkt het?

Kunstmatige inseminatie vindt doorgaans in het ziekenhuis plaats. In een zogenaamde ‘herenkamer’ moet de man zich aftrekken en zijn sperma opvangen in een daarvoor bestemd bakje. De inhoud van het bakje wordt vervolgens in het laboratorium opgewerkt. Dit houdt in dat er met behulp van een zogenaamde centrifuge wordt gekeken welke zaadcellen het meest beweeglijk zijn. Het opgewerkte zaad wordt vervolgens ingebracht bij de vrouw. Dit gebeurt op het meest vruchtbare moment in de cyclus, namelijk in de periode rondom de eisprong.

Om de kans op bevruchting te vergroten wordt het sperma met behulp van een spuitje dicht bij de baarmoedermond. ingespoten. In verreweg de meeste gevallen is dit pijnloos. Het is gebruikelijk om dit proces gedurende drie tot zes cycli te herhalen. Indien er dan nog geen zwangerschap is ontstaan, kan in overleg met de arts overgegaan worden tot een andere behandeling zoals bijvoorbeeld IVF.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT