Vijf verrassingen voor de nieuwe papa

Vijf verrassingen voor de nieuwe papa

Vijf verrassingen papa! Niet lang nadat je baby geboren is, wordt elke vader door de bliksem getroffen: hij is een papa met nieuwe verantwoordelijkheden, verwachtingen, enz. Bij sommigen komt dit moment al voor ze het ziekenhuis verlaten, anderen doen er een paar dagen over voor ze beseffen dat hun leven helemaal veranderd is.

Vijf verrassingen papa! Niet lang nadat je baby geboren is, wordt elke vader door de bliksem getroffen: hij is een papa met nieuwe verantwoordelijkheden, verwachtingen, enz. Bij sommigen komt dit moment al voor ze het ziekenhuis verlaten, anderen doen er een paar dagen over voor ze beseffen dat hun leven helemaal veranderd is. Sommige veranderingen zijn subtiel, andere wat minder maar ze zijn vaak een complete verrassing.

Vijf verrassingen voor de nieuwe papaJe kunt wat in de war zijn

Je zult dit zeker ervaren gedurende de eerste maanden van je vaderschap: verwarrende en vaak tegengestelde emoties. Aan de ene kant voel je je mannelijk, viriel en trots dat je nieuw leven gecreëerd hebt, maar aan de andere kant ben je vaak hulpeloos omdat je niet weet hoe te reageren op huilende baby van je baby.

Je kunt depressief worden

De meeste mensen denken dat mama’s alleen een postnatale depressie kunnen doormaken, maar er zijn veel mannen die na de geboorte van een baby door een dip gaan. Bij papa’s is er natuurlijk geen hormonale oorzaak maar heeft het meer te maken met het terugkeren naar de realiteit. Na een paar weken wordt alles terug normaal en je moet denken aan de rekeningen, de extra huishoudelijke taken en het slaapgebrek. Iedereen zou er depressief van worden.

De relatie met je partner verandert

Voor je ouders werd, bracht je veel tijd met je partner door om jullie relatie sterker te maken. Eens de baby er is, zal alles veranderen. Je focus verlegt zich naar je baby. Alles draait om hem of haar. Je hebt nauwelijks tijd om te slapen. Probeer toch elke dag een paar minuutjes door te brengen met je partner en praat over iets anders dan de baby.

Angst

De eerste maanden van het vaderschap zijn beangstigend. Kun je je baby wel beschermen? Kun je een goede vader worden? Kun je je gezin onderhouden? Hoe je je baby moet troosten? Deze angsten zijn compleet normaal en maken deel uit van je transformatie van man tot echtgenoot tot vader. Veel van deze angsten zullen verdwijnen naarmate je dingen bijleert, andere verdwijnen gewoon na een tijdje.

Tegenstrijdige gevoelens

Er komt een dag dat je intense passie voor je kind vervangen is door een dof, leeg gevoel. Ken je dit kind wel? Je hebt zin om er de brui aan te geven en ergens anders een nieuw leven te beginnen. Waarschijnlijk volgt hierop onmiddellijk een enorm schuldgevoel want je kan geen goede vader zijn als je niet steeds een volle honderd percent van je kind houdt, juist? Fout. Tegenstrijdige gevoelens makend deel uit van het vaderschap en je zult ze nog vaak tegenkomen in de volgende vijftig jaar. Wen er dus maar aan.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT